Budinca de ficat

Aceasta reteta se prepara in mod obisnuit din ficat de porc sau de vita, dupa preferinte.

Ingrediente:

- 500 g ficat,
- 2 chifle,
- o ceapa mica,
- 150 g unt proaspat,
- 2 oua,
- sare, piper,
- o lingurita de verdeata tocata,
- 2 linguri de unt topit,
- o lingura de pesmet.

Mod de preparare:

##STEP##

Se curata ficatul de pielite si de vine. ##END STEP##

##STEP##

Se da de doua ori prin masina, impreuna cu doua chifle muiate in lapte si bine stoarse si o ceapa tocata marunt si rumenita in unt. ##END STEP##

##STEP##

Se freaca untul proaspat pana se face spuma si se adauga doua galbenusuri. ##END STEP##

##STEP##

Se amesteca totul impreuna cu ficatul si se freaca bine catva timp. ##END STEP##

##STEP##

Se adauga sare, piper, frunza de patrunjel tocata si, dupa gust, un praf de enibahar sau magheran. ##END STEP##

##STEP##

La sfarsit se adauga albusul batut spuma. Se unge o forma cu unt, se presara cu pesmet fin, se toama compozitia si se coace la foc potrivit. ##END STEP##

##STEP##

Se rastoarna, se serveste cu sos de rosii sau de ciuperci. ##END STEP##

Ingrediente sos de rosii :

- 500 g rosii,

- unt proaspat cat o nuca,

- o lingurita zahar,

- sare,

- o frunza de telina.

Cum se obtine sosul de rosii?

- se spala cateva rosii frumoase, se rup bucati si se pun sa fiarba;

- se trec prin sita, se adauga sarea, zaharul, untul si frunza de telina.

- Se lasa sa mai fiarba pana se ingroasa cat trebuie.

Ingrediente sos de ciuperci:

- 250 g ciuperci,

- o lingura unt,

- o lingura faina,

- o ceasca zeama de carne,

- cateva fire de patrunjel, sare.

Mod de preparare:

- Se spala si se taie ciupercile in felii subtiri.

- Se inabusa pe foc cu 1/2 lingura de unt.

- Se face un rantas alb, din 1/2 lingura de unt si o lingura de faina.

- Se stinge cu zeama de carne.

- Se adauga ciupercile inabusite, sare si putin patrunjel tocat fin.

- Se lasa sa fiarba amestecand din cand in cand.

Daca sosul este prea gros, se mai adauga zeama de carne. Se ia cu o lingura pojghita ce se formeaza la suprafata.

Pentru aceasta reteta preparati un singur sos, pe care il combinati cu budinca de ficat in momentul servirii.