Aceasta reteta se prepara in mod obisnuit din ficat de porc sau de vita, dupa preferinte.
Ingrediente:
- 500 g ficat,
- 2 chifle,
- o ceapa mica,
- 150 g unt proaspat,
- 2 oua,
- sare, piper,
- o lingurita de verdeata tocata,
- 2 linguri de unt topit,
- o lingura de pesmet.
Mod de preparare:
##STEP##
Se curata ficatul de pielite si de vine. ##END STEP##
##STEP##
Se da de doua ori prin masina, impreuna cu doua chifle muiate in lapte si bine stoarse si o ceapa tocata marunt si rumenita in unt. ##END STEP##
##STEP##
Se freaca untul proaspat pana se face spuma si se adauga doua galbenusuri. ##END STEP##
##STEP##
Se amesteca totul impreuna cu ficatul si se freaca bine catva timp. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga sare, piper, frunza de patrunjel tocata si, dupa gust, un praf de enibahar sau magheran. ##END STEP##
##STEP##
La sfarsit se adauga albusul batut spuma. Se unge o forma cu unt, se presara cu pesmet fin, se toama compozitia si se coace la foc potrivit. ##END STEP##
##STEP##
Se rastoarna, se serveste cu sos de rosii sau de ciuperci. ##END STEP##
Ingrediente sos de rosii :
- 500 g rosii,
- unt proaspat cat o nuca,
- o lingurita zahar,
- sare,
- o frunza de telina.
Cum se obtine sosul de rosii?
- se spala cateva rosii frumoase, se rup bucati si se pun sa fiarba;
- se trec prin sita, se adauga sarea, zaharul, untul si frunza de telina.
- Se lasa sa mai fiarba pana se ingroasa cat trebuie.
Ingrediente sos de ciuperci:
- 250 g ciuperci,
- o lingura unt,
- o lingura faina,
- o ceasca zeama de carne,
- cateva fire de patrunjel, sare.
Mod de preparare:
- Se spala si se taie ciupercile in felii subtiri.
- Se inabusa pe foc cu 1/2 lingura de unt.
- Se face un rantas alb, din 1/2 lingura de unt si o lingura de faina.
- Se stinge cu zeama de carne.
- Se adauga ciupercile inabusite, sare si putin patrunjel tocat fin.
- Se lasa sa fiarba amestecand din cand in cand.
Daca sosul este prea gros, se mai adauga zeama de carne. Se ia cu o lingura pojghita ce se formeaza la suprafata.
Pentru aceasta reteta preparati un singur sos, pe care il combinati cu budinca de ficat in momentul servirii.