Ficatul pentru prajit nu trebuie spalat inainte, cel mult se poate tine un sfert de ora in lapte (ca sa iasa mai fraged) si apoi uscat bine intr-o carpa curata.
Ingrediente:
- 750 g ficat,
- 200 g ciuperci,
- o ceapa,
- 2 linguri de unt,
- ½ pahar de vin alb,
- o ceasca cu zeama de carne,
- o lingura de bulion,
- sare, piper,
- unt proaspat (cat o nuca),
- o lingura de faina,
- o lingurita frunza de patrunjel tocat.
Mod de preparare:
##STEP##
Se taie in felii cat mai egale ca grosime, pentru ca sa fie patrunse egal de caldura. ##END STEP##
##STEP##
Bucatile de ficat se presara cu putin piper, se dau prin faina si se prajesc in unt sau in untura fierbinte. ##END STEP##
##STEP##
Se tin 10 minute, se intorc cu o furculita fara sa fie impunse, pentru ca sa nu iasa mustul. ##END STEP##
##STEP##
Se infierbanta intr-o cratita o jumatate lingura de unt. Se pune o ceapa data prin razatoare si ciupercile taiate marunt. ##END STEP##
##STEP##
Cand incepe sa se rumeneasca se adauga vinul si dupa ce a fiert putin se toarna o ceasca de zeama de carne, amestecata cu o lingura de bulion de rosii, sare si piper. Se lasa sa fiarba 10 minute. ##END STEP##
##STEP##
Ficatul nu este bun prea fript; cu cat se tine mai mult la foc, cu atat pierde din gust si din fragezime. Cand este aproape gata, se sareaza. ##END STEP##
##STEP##
Aproape de masa se adauga putin patrunjel tocat si unt proaspat cat o nuca, frecat cu un varf de lingura de faina. Nu trebuie sa mai fiarba. ##END STEP##
##STEP##
Se mentine la cald pe aragaz sau intr-un vas cu apa fierbinte. ##END STEP##
Mod de servire:
Se asaza pe farfurie fierbinte si se toarna sosul deasupra.
Pont: Pentru a fi mai gustos, ficatul se prajeste cu un sfert de ora inainte de a fi servit.