Friptura de iepure

Apreciata mai ales in Franta si Ungaria, carnea de iepure devine din ce in ce mai cautata din cauza faptului ca este o delicatesa saraca in colesterol, dar cu numeroase proprietati curative pentru bolnavii de cancer.

Preparata sub forma de friptura sau de tocanita, carnea provenita de la iepurele de casa se mentina alba chiar si dupa fierbere, prajire sau fripta la gratar.

Ingrediente:

- 1,5 kilograme spate si pulpe de la un iepure mare,
- 100 g slanina afumata,
- o capatana de usturoi,
- o lingura de unt,
- sare.

Mod de preparare:

##STEP##

Se curata iepurele si se lasa sa se marineze. ##END STEP##

##STEP##

Iepurele este pus intr-un castron de pamant cu o marinata fiarta, pregatita dintr-o ceasca de otet, slabit cu putina apa daca este tare, o lingura de ulei, cateva felii foarte subtiri de morcov si de ceapa, cateva fire de patrunjel, de cimbru, doua foi de dafin sfaramate, sare, piper. ##END STEP##

##STEP##

Mirodeniile si zarzavatul sunt puse deasupra, iar iepurele trebuie udat des cu marinata. ##END STEP##

##STEP##

Se tine asa cel putin cateva ceasuri; iarna poate sta si doua zile, avand grija sa intoarcem carnea din cand in cand, pe o parte si pe alta. ##END STEP##

##STEP##

Se alege partea buna de friptura, adica spinarea cu muschii, la care se lasa si picioarele dinapoi, daca friptura trebuie sa fie mai mare. ##END STEP##

##STEP##

Dupa ce se scoate din marinata, se zvanta bine cu un servet. ##END STEP##

##STEP##

Se impaneaza apoi, cu bucatele mici de slanina, de circa 3 cm lungime pe 1/2 cm latime, introduse cu ajutorul unui ac special (se gaseste de cumparat la pravaliile cu articole de menaj). ##END STEP##

##STEP##

Se poate impana friptura si cu catei de usturoi. ##END STEP##

##STEP##

Slanina nu trebuie introdusa adanc, pentru a se rumeni la foc. ##END STEP##

##STEP##

Se intrebuinteaza slanina afumata, fara carne. ##END STEP##

##STEP##

Friptura se asaza intr-o tava lunga, cu spatele in sus, cu doua linguri de apa si una de unt. Se da la cuptor la foc potrivit. ##END STEP##

##STEP##

Trebuie unsa des cu untul din tava. ##END STEP##

Friptura de iepure se serveste cu sosul format in tava (jiu).

De ce sa consumam carne de iepure?

Carnea de iepure domesticit are un grad inalt de digestibilitate, ea fiind bogata in aminoacizi esentiali.

Carnea de iepure este recomandata de catre medicii nutritionisti pentru ca este o carne dietetica, savuroasa si sanatoasa, deosebita de celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent.