Daca pentru friptura folositi rata salbatica, aceasta se marineaza, se lasa in aceasta solutie o ora, dupa care se impaneaza cu slanina si se da la cuptor.
Ingrediente:
- o rata,
- 100 g slanina,
- o lingura de unt,
- o lingurita de patrunjel verde tocat,
- sare,
- un paharel cu vin.
Pentru marinata:
- un pahar otet,
- 2 frunze de dafin,
- o ceapa mica,
- 10 boabe piper,
- sare.
Mod de preparare:
##STEP##
Se curata rata, se parleste si se sterge cu o carpa uscata. ##END STEP##
##STEP##
Se face o marinata din otet, foi de dafin, ceapa, piper si sare. ##END STEP##
##STEP##
Se fierbe si, cum clocoteste, se opareste rata. Se acopera si se lasa sa stea o ora. ##END STEP##
##STEP##
Se sterge din nou bine cu carpa, se pune inauntru ficatul, o bucatica de unt si cateva frunze de patrunjel. ##END STEP##
##STEP##
Se impaneaza cu slanina, fasii foarte mici, care se introduc numai la suprafata.##END STEP##
##STEP##
Se asaza in tava cu putina untura, la foc iute, si se unge in timpul friptului. ##END STEP##
##STEP##
Se serveste cu garnitura de legume si cu sosul din tava. ##END STEP##
##STEP##
Dupa ce s-a scos rata din tava, se adauga un paharel de vin si se lasa sosul sa mai dea cateva clocote. ##END STEP##
Se trece prin sita si se serveste in sosiera.