Pentru reteta de rata pe varza se poate folosi atat varza dulce, cat si murata.
Noi va propunem rata cu varza dulce pentru ca fierbe mai repede.
Ingrediente:
- o rata mijlocie,
- o varza frumoasa (cam de 1 kg),
- o ceasca bors,
- o lingura bulion sau 4 rosii mijlocii,
- un ardei gras,
- 3 linguri untura,
- sare.
Mod de preparare:
##STEP##
Se taie carnea in bucati potrivite. ##END STEP##
##STEP##
Se prajesc in cratita cu ceapa taiata marunt si cu o lingura de untura. ##END STEP##
##STEP##
Se amesteca din cand in cand ca sa nu se arda. Cand ceapa incepe sa se ingalbeneasca, se pune sare si putina apa calda. ##END STEP##
##STEP##
Se taie o varza sau doua, marunt ca fideaua. Se da sare si se stoarce cu mana pentru ca sa iasa apa din ea. ##END STEP##
##STEP##
Se pune in cratita cu carne cand aceasta este pe jumatate fiarta si se adauga o lingura buna de untura. ##END STEP##
##STEP##
Se toarna deasupra bors fiert separat si bine limpezit. Se lasa sa fiarba o ora. Se gusta de sare, se pune bulion de rosii sau cateva rosii taiate felii. ##END STEP##
##STEP##
Se tine cel putin o ora la cuptor. Dupa ce s-a asezat varza, nu se mai da cu lingura, se misca numai cratita intr-o parte si in alta, ca sa nu se prinda pe fund. ##END STEP##
##STEP##
Daca este prea scazuta, se mai adauga putina apa. ##END STEP##
Mancarea cu varza este mult mai gustoasa pregatita din ajun.
Pont: Pentru o savoare deosebita, puneti la varza crengute de marar uscat.