Cum sa deshidratezi carnea

Deshidratarea reprezinta o modalitate veche de conservare a carnii. Carnea zvantata, asa acum i se mai spune, rezista mult mai bine, nefiind obligatorie refrigerarea sa. Asadar, carnea deshidratata este ideala in drumetii sau excursii in zone salbatice, unde nu exista metode de racire a carnii.

Carnea zvantata/deshidratata/uscata/jerky poate fi consumata ca atare sau reincalzita pentru a fi semirehidrata si introdusa intr-un fel principal. In general se deshidrateaza carnea de: vita, caprioara, bivolita, pui si curcan.

Cum sa deshidratezi carnea. Metoda cratita:

- taie carnea in feliute subtiri;

- combina carnea cu sos de soia, sos Worcestershire, sare, piper si usturoi intr-un castron mare;

- acopera vasul cu capacul(daca nu are capac, pune folile de plastic);

- introdu vasul cu carnea in frigider pentru 2 ore pentru a se marina(aromele vor patrunde in carne);

- muta carnea intr-o tigaie cu tot marinata;

- pune tigaia pe focul dat la mare si aduc amestecul in punctul de fierbere;

- mai fierbe din acest moment inca 5 minute carnea, pentru a fi sigur/a ca o igienizezi cum trebuie inainte de deshidratare;

- opreste focul si scoate carnea din tigaie cu ajutorul unui cleste de bucatarie;

- lasa carnea sa se scurga pe prosoape de hartie.

Cum sa deshidratezi carnea. Metoda cuptorul:

- porneste cuptorul setat pe cea mai joasa temperatura;

- pune fasiile de carne direct pe gratarul cuptorului, lasand suficient spatiu intre ele pentru ca aerul sa circule;

- intredeschide usa cuptorului intre 2,5 pana la 5,1 cm, pentru a incuraja si mai mult fluxul de aer;

- usuca apoi carnea intre 8 si 12 ore. Carnea este deshidratata cand crapa, dar nu se rupe. Nu ar trebui sa existe umiditate, deoarece se creeaza un mediu propice pentru bacterii.

Cum sa deshidratezi carnea. Depozitarea:

- lasa carnea deshidratata sa se raceasca inainte de a o muta in locul de pastrare. Pune fasiile de carne pe o grila metalica pentru racire;

- muta carnea zvantata intr-un recipient etans sau in pungi cu fermoar;

- pastreaza carnea deshidratata la temperatura camerei timp de maximum 2 luni sau congelata, pana la un an.

Citeste si: