Sarmale cu carne de purcel

Pentru invelirea sarmalelor se poate folosi varza acra sau dulce.

Noi va propunem o reteta de sarmale cu purcel si varza dulce, care poate fi preparata atunci cand nu aveti la indemana varza murata. Daca doriti, puteti combina carnea de porc cu cea de vita.

Ingrediente:

- o varza mare sau 2 mijlocii,
- 750 g carne macra,
- o felie paine,
- 2 cepe,
- 2 linguri orez,
- 100 g untura,
- sare, piper,
- marar tocat, 1 crenguta mica de cimbru,
- foi de dafin,
- 6 rosii sau 2 linguri bulion,
- un litru bors,
- cateva felii de afumatura optional.

Mod de preparare:

##STEP##

Se toaca carnea de porc simpla sau in combinatie cu cea de vita, dupa preferinte si se amesteca cu orezul, verdeata tocata marunt, sarea si piperul dupa gust. ##END STEP##

##STEP##

Separat se caleste in untura ceapa taiata marunt. ##END STEP##

##STEP##

Se desfac foile de la o capatana frumoasa de varza. Se taie cotorul de la fiecare foaie si se oparesc cu bors, tinandu-le pana se inmoaie. ##END STEP##

##STEP##

Se taie foile in bucati potrivit de mari si in ele se inveleste camea pentru sarmale. ##END STEP##

##STEP##

Varza ramasa neintrebuintata la sarmale se taie ca taiteii mai grosi. Se pune un strat de varza taiata in cratita, apoi se asaza sarmalele una linga alta si un al doilea rand, daca ies mai multe. ##END STEP##

##STEP##

Intre randuri se asaza felii de rosii, dar si 1-2 foi de dafin. Deasupra se pune inca un strat de varza taiata si cine doreste poate pune intre randurile de sarmale cateva felii de afumatura (kaizer). ##END STEP##

##STEP##

Se adauga cateva linguri de bors, fiert separat, strecurat si indoit cu apa ca sa nu fie prea acru, rosiile taiate felii sau putin bulion de rosii sau de ardei si o lingura buna de untura. ##END STEP##

##STEP##

Se lasa sa fiarba deasupra pe aragaz, apoi se da la cuptor, la foc potrivit si se tin pana scade zeama atat cat trebuie. ##END STEP##

##STEP##

Sarmalele sunt mult mai bune incalzite, de aceea este mai bine sa fie pregatite din ajun. ##END STEP##

Mod de servire:

Puteti servi sarmalele cu mamaliguta, ardei iute si smantana (optional).