9 pasi de sporire a confortului din locuinta pe timp de iarna

Iarna este anotimpul in care ne petrecem cel mai mult timp in casa, asadar este foarte important sa ne simtim bine in propriul camin. Iata 9 pasi de sporire a confortului din locuinta pe timp de iarna:

1. Folositi umidificatoare, pentru a pastra umezeala aerului din locuinta, undeva peste 50%, deoarece o valoare mai ridicata poate duce la aparitia mucegaiului si a altor microorganisme, care se inmultesc in conditii de umiditate sporita.

2. Aerisiti in mod regulat incaperile din locuinta, in ciuda frigului de afara, timp de 5 minute, de cel putin 2 ori pe zi, pentru a asigura eliminarea alergenilor si a prafului. Nu tineti geamurile deschise mai mult de 10 minute, o data, deoarece temperatura din interior va scadea prea mult.

3. Faceti curatenie in mod regulat, pentru a va pastra sanatatea pe timpul iernii, prin combaterea germenilor si prin eliminarea prafului si a alergenilor. De asemenea este indicat sa spalati mai des asternuturile si sa schimbati filtrele de aer o data la 3 luni, in sezonul rece.

4. Daca aveti un horn, chemati un specialist ca sa-l verifice, cel putin o data la 5 ani, insa indicat ar fi in fiecare an, mai ales daca folositi soba sau semineul in mod frecvent, pe timp de iarna, pentru prevenirea incendiilor.

5. Tineti la zi reparatiile din casa, mai ales pe timp de iarna, verificand eventualele scurgeri de apa, ce ar putea incuraja aparitia mucegaiului.

6. Evitati renovarile pe timp de iarna, deoarece vopseaua proaspat aplicata, mobila noua si covoarele noi pot emana chimicale nesanatoase in aerul din locuinta, care din cauza temperaturilor scazute de afara este mai greu de pus in miscare.

7. Cumparati niste plante de interior, deoarece acestea ajuta la inlaturarea excesului de dioxid de carbon, oxigenand aerul din locuinta. Plantele mai ajuta la eliminarea compusilor volatili din aer, rezultati in urma fumatului, gatitului si arderii lemnelor, ce pot cauza o serie de boli, mai ales problee resporatorii.

8. Verificati aparatele de siguranta din locuinta, cum ar fi alarmele de incendiu si detectoarele de monoxid de carbon, pentru a va asigura ca functioneaza in parametri normali. Acestea ar trebuie amplasate pe holuri si in fiecare incapere si trebuie sa aiba in permanenta bateriile incarcate.

9. Curatati sustemul de conducte din locuinta, cel putin o data la 5 ani, pentru a inlatura parul de animale, praful, mucegaiul, polenul si alti alergeni din aer. Totodata este important sa respectati termenii de verificare a centralei termice, pentru a asigura buna functionare a acesteia in sezonul rece.