Cum sa gatesti sanatos (II)

Cum sa gatesti sanatos (II)

Cand vine vorba de gatitul sanatos, cea mai dificila parte o reprezinta informatiile despre nutritie, informatii care ne bombardeaza din toate partile. Asadar, e cazul sa te intrebi cat de sanatos gatesti. Nu de altceva, dar astfel ai putea preveni boli si disfunctionalitati cronice.

Iata cateva sfaturi pentru bucataria ta. Daca vei tine cont de ele, cu siguranta mancarea va fi sanatoasa si gustoasa.

Metoda 4. Selecteaza proteine sanatoase in proportii potrivite

- opteaza pentru proteinele bogate in acizi grasi omega-3. Acesti acizi grasi benefici pentru functionarea sanatoasa a creierului si cea cardiovasculara se pot gasi in oua sau somon.

- consuma si alte surse de proteine in afara de carne. Aceste surse de proteine cu un numar scazut de calorii si multe fibre sunt alimente precum fasolea sau tofu. Adauga in supa bucatele de tofu sau inlocuieste carnea cu boabe de fasole sau orez.

- ai grija la cantitati. Cantareste carnea pentru a sti cate proteine vei consuma. Ca idee, o bucata de carne nu ar trebui sa fie mai mare decat un pachet de carti si nici mai groasa decat palma.

Metoda 5. Include in alimentatie lactate sanatoase

- invata sa gatesti cu lactate slabe in grasimi. In majoritatea retetelor, vei gasi lapte sau smantana, care pot fi inlocuite cu lapte batut sau lapte cu continut mic de grasime. Cand gatesti, opteaza pentru lactate cu continut redus de grasime in detrimentul celor fara pic de grasime.

- fii inventiv cand vine vorba de iaurt. Adauga o lingura de iaurt in supe sau foloseste-l pe post de marinada pentru carne. Il poti servi alaturi de somon, lamaie si marar pentru a obtine o mancare bogata in nutrienti si rafinata. Te poti inspira din cultura Indiana sau din cea a Orientului Mijlociu.

- cand gatesti cu branza, pune accentul pe aroma, nu pe cantitate. Daca vei cumpara o branza buna, nu va fi nevoie sa folosesti prea multa cand gatesti. Razuieste, spre exemplu, branza pecorino pe pizza, ori felii de mozzarela. Iar cand vine vorba de salate, poti inlocui branza cheddar cu Gorgonzola.

Metoda 6. Foloseste in mod eficient grasimile sanatoase

- alege uleiuri si mancaruri grase care au putina grasime saturata. Uleiul canola si cel de masline sunt cele mai sanatoase la gatit. De asemenea, uleiurile din nuci si seminte reprezinta alegeri benefice pentru organism. Poti inlocui carnea de vita cu peste gras, precum somonul sau macroul. De asemenea, grasimile sanatoase se gasesc si in avocado.

- evita grasimile trans. Acestea pot fi gasite in mancaruri ce au fost supuse unui proces de hidrogenare, pentru a rezista la temperatura camerei. Aceste grasimi sunt considerate rele pentru sanatate peste tot in lume. Asadar, citeste pe ambalaj pentru a te asigura ca nu contine astfel de grasimi. De asemenea, evita consumul de margarina.

- calitate, nu cantitate. Cumara un ulei de masline calitativ. Aastfel, vei obtine mai multa aroma, chiar daca il folosesti in cantitati mici. De asemenea, cumpara unt de calitate, deoarece aroma sa intensa va fi mai mult decat suficienta chiar si folosit in cantitati reduse.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cand vine vorba de gatitul sanatos, cea mai dificila parte o reprezinta informatiile despre nutritie, informatii care...
Orice om adopta metode de lucru din familie sau chiar de la prieteni. Toate aceste metode devin...
Detaliile fac diferenta , spune o veche zicala. E valabila cam in toate domeniile, inclusiv in bucatarie,...