Cum sa incalzesti CASA cu BRICHETE de PAIE

Cum sa incalzesti CASA cu BRICHETE de PAIE

Sezonul rece a sosit si o data cu el si nevoia de incalzire a locuintei! Modul in care-ti incalzesti casa iti va aduce costuri mai mari sau mai mici. Depinde de alegerea ta si evident de posibilitatile materiale. Astazi, ne vom axa pe un sistem de incalzire ecologic, utilizat cu predilectie in Europa: incalzirea cu brichete de paie.

Ce sunt brichetele de paie. Brichetele de paie reprezinta un combustibil ecologic. Materia prima poate fi formata din aproape toate tipurile de lemn si deseuri provenite din agricultura primara, cum ar fi paie de grau, pare de orez, stemul, frunzele de porumb, coaja de floarea-soarelui etc.

Cum se obtin brichetele de paie. Transformarea in brichete se face prin presarea paielor tocate marunt si amestecate cu rumegus sau coji de seminte, deoarece o bricheta de paie facuta in totalitate din paie de cereale are o putere calorica de 4,07 kW/kg, adica jumatate din puterea calorica a petrolului!

Avantaje:

- brichetele elimina de pana la 3 ori mai multa caldura in comparatie cu lemnele uscate.

- elimina la ardere elimina o cantitate minima de fum si de bioxid.

- o tona de brichete este echivalentul a cinci metri cubi de lemne sau aproape o tona de carbune.

- o tona de brichete valoreaza de doua ori mai putin decat una de carbune si de 2,5 ori mai putin decat 560 metri cubi de gaze naturale. Preturile pentru o tona de brichete de paie incep de la 500 lei.

- brichetele de paie nu polueaza.

- cenusa rezultata din arderea brichetelor poate fi folosita ca ingrasamant pentru recolta urmatoare.

Cum incalzesti locuinta cu brichete de paie:

- brichetele sunt excelente pentru utilizarea in sobe de teracota, centrale termice, cazane, cuptoare sau brutarii. Exista, practic, doua posibilitati: manual sau mecanizat.

- alimentarea manuala cu paie a cazanelor are loc doar in cazul in care acestea au o capacitate mica, iar paiele la randul lor sunt legate in cantitati mici, intre 10 si 30 kg.

- daca ai cazane de mare capacitate, alimentarea se face mecanizat, iar baloatele de paie au o greutate mai mare: intre 50 si 300 kg.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Detii o casa de vacanta la munte sau intr-un sat pitoresc de pe meleagurile autohtone? Atunci stii...
Esti proprietar de casa? Atunci stii deja ca resposabilitatile sunt mult mai mari decat ale unui chirias....
Casa este locul in care te simti cel mai bine, spatiul in care iti pui amprenta cel...