Cum sa reduci consumul de energie electrica

Cum sa reduci consumul de energie electrica

Facturile la electricitate au crescut considerabil in ultima perioada. Din aceasta cauza, dar si pentru protectia mediului, cu totii ar trebui sa luam masuri de scadere a consumului de energie electrica. Nu e atat de inconfortabil si dificil cum poate parea. Trebuie doar sa te organizezi putin si sa aplici cateva masuri. Despre toate acestea in materialul de mai jos.

Cum sa scazi consumul de energie electrica:

1. Stinge toate luminile si opreste electronicele, atunci cand nu sunt folosite. Inchide orice nu folosesti, de la computer, televizor, lumini, aer conditionat si orice alt gadget! Vei economisi serios la fiecare factura. Daca pleci in vacanta, deconecteaza orice aparatura(mai putin frigiderul sau lada frigorifica). .

2. Inlocuieste becurile incadescente cu becuri LED. Becurile LED sunt mai scumpe, dar consuma cu 75% mai putin decat un bec normal(incandescent)! Le gasesti atat in varianta lumina rece cat si lumina calda.

3. Foloseste prelungitoare/prize multiple. Daca ai mai multe electronice grupate intr-o singura zona, alimenteaza-le la o priza multipla/prelungitor cu minimum 5 intrari. Iti va fi usor sa le deconectezi pe toate o data, printr-o simpla scoatere a stecherului din priza de perete.

4. Opreste calculatorul, daca nu-l folosesti.  Este important sa opresti computerul cand nu-l folosesti. Pentru pauzele mai scurte, ai functia hibernare, care nu consuma la fel de mult precum un economizor de ecran! Actioneaza la fel si in cazul accesoriilor pentru computer, cum ar fi imprimanta sau scanerul.

5. Regleaza termostatul in functie de temperatura exterioara. Vara lasa termostatul la valori cuprinse intre 25 si 27 grade Celsius. Iarna acest ar trebui setat intre 18 si 20 grade Celsius, pentru a diminua consumul, indiferent de combustibilul folosit(energie electrica, gaze, lemn, peleti etc). De asemenea, acopera ferestrele pe timp de canicula, iar iarna lasa cat mai multa lumina naturala sa patraunda in locuinta!

6. Decoreaza-ti spatiul in culori deschise. Alege o vopsea lucioasa pentru pereti, care sa reflecte si mai multa lumina! Veo profita mai bine de lumina naturala a zilei si astfel nu vei mai aprinde la fel de des becurile, economisind intr-un final. Peretii deschisi la culoare sunt avantajosi si vara, deoarece nu vor absorbi atat de multa caldura.

7. Utilizeaza un termostat inteligent. Termostatul inteligent poate fi controlat dintr-o aplicatie de pe telefonul mobil/tableta, permitandu-ti sa manipulezi temperatura din locuinta de la distanta. De asemenea, acest gadget are mai multi senzori care ofera o citire generala mai buna a temperaturii din casa, incalzind/racind spatiul mai eficient decat termostatele obisnuite. Nu in ultimul rand, un termostat inteligent are functia de trimitere raport cu privire la consumul de energie.

8. Foloseste electrocasnice din clase energetice superioare. Normele de clasificare din UE sunt notate cu litere de la A la G, unde A reprezinta cea mai economica clasa. Electronicele din clasa A sunt mai scumpe, dar investitia se amortizeaza destul de rapid prin consumul redus de energie electrica! Un astfel de produs poate consuma si cu 75% mai putin decat un produs similar din clasa energetica G!

9. Foloseste in mod eficient frigiderul si cuptorul. Regleaza temperatura frigiderului la 3-6 grade Celsius si pe cea a congelatorului la valori cprinse intre -18 si -15 grade. Verifica, de asemenea, daca sigiliul de pe usa cuptorului este intact. Cand verifici mancarea, tine foarte putin deschisa usa cuptorului, deoarece in acele momente pierde energie si creste automat timpjul de gatire. in cazul in care frigiderul are un comutator de economisire a energiei, porneste-l. Nu uita sa verifici frecvent daca usa frigiderului se inchide etans. Pentur incalzirea mancarii, foloseste un cuptor cu microunde, care nu va consuma la fel de mult precum cuptorul clasic.

10. Utilizeaza in mod eficient masina de spalat. Seteaza un program de spalare cu apa rece. Rufele se vor spala foarte bine, iar economia e garantata. Nu uita , de asemenea, sa folosesti cel mai mare ciclu de centrifugare al masinii, deoarece vitezele mari elimina mai multa umiditate si reduc timpul necesar pentru uscarea hainelor. Alege o masina de spalat cu incarcare frontala, deoarece economiseste mai multa apa si energie decat masina de spalat cu incarcare superioara. Nu in ultimul rand, alege o masina de spalat dintr-o clasa energetica superioara.

11. Izoleaza bine casa! O casa bine izolata inseamna reducerea simtitoare a cosnumului de energie pentru incalzire/racire. Asadar, aplica polistiren(cu cat mai gros, cu atat mai eficient) peste tot, daca ai posibilitati financiare, de la ziduri, pana la tavane!

Citeste si: Cum sa faci ECONOMIE. 5 dispozitive care consuma electricitate chiar si cand nu sunt activate

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Factura la curent e mereu incarcata? Ti se pare ca platesi prea mult? Probabil, comiti niste greseli...
Factura la curent e mereu incarcata? Ti se pare ca platesi prea mult? Probabil, comiti niste greseli...
Costurile pentru energia electrica au crescut astazi foarte mult pentru ca pretul Kwattului s-a tot marit in...