Ceaiul de tei

Ceaiul de tei contribuie la o relaxare optima, ajuta la mentinerea unui somn sanatos, contribuie la functionarea normala a aparatului respirator.

Teiul este un arbore care poate trai peste 1.000 de ani. Pentru unele popoare era copacul sacru al indragostitilor care aducea fertilitatea si prosperitatea. Pana in zilele noastre a ramas remediul racelii, gripei si febrei.

Ingrediente: florile de tei Tilia tomentosa Moench, Tilia cordata Miller, Tilia platyphyllos Scop., care contin: mucilagii, flavonoide, acizi fenolici, hidroxicumarine, ulei esential (farnesol).

Efect: calmant asupra sistemului nervos, sedativ, anxiolitic, antistres, emolient, expectorant, spasmolitic, analgezic, antiinflamatar, sudorific, diuretic.

Intrebuintari principale: afectiuni ale cailor respiratorii superioare (tuse, raceala, bronsita), febra, nervozitate, agitatie, insomnie.

Alte intrebuintari: migrene, colici intestinale.

Contraindicatii: la dozele recomandate nu se cunosc.

Preparare:
- Uz intern: 1-2 lingurite planta la 250 ml apa, se fierbe 2-3 minute si se lasa vasul 10-15 minute acoperit;
- Uz extern: se pun 4-6 linguri la 1 litru apa, se fierbe 2-3 minute, si se lasa vasul 10-15 minute acoperit, apoi se toarna in apa de baie.

Administrare:
-Uz intern: se beau 2-3 cani cu ceai pe zi timp de 2-4 saptamani sau la nevoie;
- Uz extern: sub forma de inhalatii si gargara de 2-3 pe zi, 7-10 zile. Infuzia adaugata in apa de baie ajuta calmarea copiilor nervosi si instalarea somnului.