Proprietatile ceaiului coada calului

Ceaiul din coada calului sustine functia excretorie a rinichilor, ajuta la mentinerea unei functii urinare normale si ajuta la mentinerea mobilitatii si flexibilitatii articulatiilor.

Coada calului este o planta perena care creste indeosebi in zonele mlastinoase, dar si in fanete sau ogoare lutoase. Din aceasta planta se folosesc partile superioare ale acesteia.

Ceaiul din coada calului are urmatoarele efecte: diuretic, elimina acidul uric, calciul si fosforul anorganic, antiseptic, astringent, hemostatic, cicatrizant, antiacid, remineralizant.

Ca si intrebuintari principale, ceaiul din coada calului este folosit ca tratament pentru: calculoza si colici renale; cistite, nefrite, edeme.

Alte intrebuintari ale ceaiului sunt:
- Pentru uz intern: reumatism, artrita, guta, fracturi.
- Pentru uz extern: hemoroizi, eczeme, rani.

Preparare ceai:
- Uz intern: se fierb 1-2 plicuri in 250 ml apa, la foc mic, timp de 5-10 minute.
- Uz extern: se fierb 10 plicuri in 1 litru de apa la foc mic, timp de 5-10 minute.

Intrebuintare:
- Uz intern: se beau 2-3 cani cu ceai pe zi, inaintea meselor principale.
- Uz extern: bai locale sau comprese pe zona afectata.