De ce se ingrasa parul si cum poti sa stopezi fenomenul

De ce se ingrasa parul si cum poti sa stopezi fenomenul

Scalpul trebuie sa produca o anumita cantitate de ulei pentru a ramane hidratat si pentru a proteja parul, creand o bariera subtire intre acesta si mediu. Excesul de sebum, in schimb, poate provoca multe probleme , incepand de la lipsa de volum si parul lipsit de stralucire pana la un scalp iritat si probleme cu matreata. Din fericire, daca identifici cauza excesului de sebum, poti tine situatia sub control.

De ce se ingrasa parul si cum poti sa stopezi fenomenul:

1. Aplici coafuri nepotrivite. O coada de cal sic poate parea o modalitate perfecta de a-ti ascunde parul gras, dar, in realitate, este invers. Parul tau poate arata ingrijit, insa aceasta coafura provoaca acumularea de sebum sub radacinile parului. Coafurile elegante necesita o multe produse de coafare care incarca parul, ingrasandu-l mai repede.

Solutie: Nu exagera cu produse de coafat si coafuri care necesita periere excesiva.

2. Nu clatesti parul cu apa rece. Apa fierbinte deschide porii si cuticulele pentru a indeparta murdaria, dar poate fi daunatoare parului. Ea curata sebumul si poate usca prea mult scalpul, provocand matreata si productie excesiva de ulei.

Solutie: Spala-te cu apa calda cat folosesti sampon si clates-te cu apa rece, cel mult calduta. Apa rece inchide cuticulele parului.

3. Alegi produse nepotrivite de ingrijire a parului. Expertii in dermatologie ne sfatuiesc sa folosim cu atentie la produsele care sunt etichetate ca puternice( in engleza, intensive), deoarece aceasta incarca parul. Altfel spus, podoaba capilara se acopera cu un strat care ingrasa parul, mai ales daca ai un par fin si un scalp gras.

Solutie: Evita produsele care sunt concepute pentru parul uscat sau deteriorat. De asemenea, ar trebui sa folosesti un produs de curatare profunda, de cateva ori pe luna, pentru a curata scalpul de acumularea de sebum si de produsele cosmetic. Nu in ultimul rand, incearca anumite remedii naturale, cum ar fi aplicarea uleiului de nuca de cocos pe par. Acesta hraneste firele de part, scazand, in acelasi timp, cantitatea de sebum.

4. Periezi parul prea des. Cand iti atingi parul, transferi uleiuri si bacterii din maini in par. Automat, parul se ingrasa. Periereaexcesiva face, de asemenea, mai mult rau decat bine. Sebumul se raspandeste peste tot, iar parul pierde volum si creeaza o senzatie de neingrijire.

Solutie: Controleaza-te si atinge-ti parul cat poti de rar. Renunta in a mai baga mana prin par cand esti nervoasa, te gandesti la ceva, porti o conversatie etc. De asemenea, piaptana-te mai rar: expertii sugereaza ca de 2 perieri pe zi sunt suficiente pentru persoanele care nu au parul foarte ondulat sau texturat. Foloseste intotdeauna o perie/ un pieptene curata/curat.

5. Esti prea stresata. Stresul declanseaza o prductie sporita de cortizol in organism. Acest hormon, numit si hormonul stresului, face ca pielea sa produca mai mult sebum si, prin urmare, parul se ingrasa. Stresul poate fi, de asemenea, unul dintre motivele pentru aparitia matretii.

Solutie: Incearca sa schimbi stilul de viata. Folosirea produselor speciale pentru par va ajuta la combaterea matretii si va face ca scalpul sa se simta mai confortabil in situatii dificile de viata.

6. Speli parul prea des. Poate parea paradoxal, dar cu cat speli mai mult parul, cu atat acesta poate deveni mai gras. Miliarde de bacterii bune promoveaza pH-ul sanatos al pielii traiesc pe scalpul nostru. Atunci cand ne spalam parul prea des, putem deranja acest echilibru fin, glandele sebacee incepanda produca mai mult ulei.

Solutie: Redu treptat numarul de spalari ale paruljui si foloseste sampoane care nu usuca excesiv scalpul. Tine cont si de situatie. De exemplu, daca locuiesti la oras e necesar sa te speli mai des decat trebuie sa o faca un locuitor al unei zone rurale. Explicatia? In orase, aerul e incarcat cu mult mai multe reziduuri.

7. Esti predispusa. Unele tipuri de par sunt mai predispuse sa se ingrase mai repede decat celelalte. De exemplu, persoanele cu parul drept sunt mai predispuse sa sufere de exces de sebum decat persoanele care au parul ondulat sau gros. Se intampla deoarece sebumul aluneca si este mai vizibil la radacinile parului. Retine ca unele probleme de sanatate , cum ar fi dezechilibrele hormonale si dermatita seboreica, pot cauza productie excesiva de sebum.

Solutie: Mergi la dermatolog, daca obsevi modificari neobisnuite in aspectul parului.

Citeste si: De ce apare matreata si cum sa o tratezi

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Parul gras necesita o ingrijire adecvata. Sampoanele speciale si spalarile dese sunt alegerile populare ale oamenilor care...
Te speli pe cap in fiecare zi? Ar trebui sa renunti la acest obicei, deoarece pot aparea...
Nu esti inca sigur/a ce vrei sa faci cu parul din zona intima? Te ajutam sa decizi....