6 trasaturi pe care le poti mosteni doar de la tata

6 trasaturi pe care le poti mosteni doar de la tata

La orele de biologie, am invatat ca omul mosteneste 50% din ADN de la mama sa si restul de la tatal sau. Acest fapt biologic, totusi, nu inseamna ca fiecare parinte transmite o cantitate egala de caracteristici fizice si caracteristici genetice copilului sau. De fapt, copiii au sanse cu 60% mai mari sa mosteneasca trasaturi active de la tatii lor, pur si simplu pentru ca natura prefera sa exprime acele gene.

6 trasaturi pe care le poti mosteni doar de la tata:

1. Inaltime. Esti familiarizat cu expresia e inalt ca tatal sau? Aparent, aceasta afirmatie este sustinuta de stiinta. Inaltimea unei persoane este determinata de cel putin 700 de variatii genetice mostenite de la ambii parinti. Cu toate acestea, gena inaltimii fiecarui parinte pare sa functioneze intr-un mod usor diferit. De exemplu, genele tatalui sunt importante in stimularea cresterii si, prin urmare, a inaltimii.

2. Dinti strambi. In cazul in care tatal are o sanatate dentara precara, copilul este mai predispus sa aiba probleme cu dintii si maselele, chiar daca mama lui are o dantura fara cusur. Absolut orice problema cu dantura , de la abcese pana la carii si parodontoza, e mostenita de la tata.

3. Gen. Tatal este 100% responsabil pentru sexul nou-nascutului. Cromozomii X si Y, cunoscuti in mod obisnuit sub numele de cromozomi sexuali, definesc sexul copilului. Fetele mostenesc un cromozom X de la tatal lor, rezultand un genotip XX, iar barbatii mostenesc un cromozom Y de la tatal lor, rezultand un genotip XY. Mamele trec doar cromozomii X, ceea ce inseamna ca tatii detin control total asupra sexului.

4. Gropite in obraji. In multe culturi, gropitele sunt vazute ca un semn al frumusetii si atractivitatii. Cu toate acestea, oamenii de stiinta descriu gropitele ca pe un defect cauzat de scurtarea muschilor faciali. Se presupune ca gropitele sunt mostenite, deoarece reprezinta o trasatura genetica dominanta si sunt mai frecvent mostenite de la tata.

5. Amprente digitale. Nu exista 2 amprente identice. Fiecare amprenta are model unic. Cu toate acestea, amprentele unui bebelus pot sa semene cu cele ale tatalui lsau! Tiparele de amprenta sunt trasaturi genetice mostenite de la tatii nostri.

6. Stranut. Multi dintre noi cunosc cel putin o persoana care stranuta necontrolat cand se uita la soare sau inspre alta sursa puternica de lumina. Ei bine, aceasta este o alta trasatura genetica de care este responsabil tatal. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de sindrom Achoo, fiind transmisa dinspre tata.

Citeste si: De ce unii copii nu seamana deloc cu parintii lor. Argumente stiintifice

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
La orele de biologie, am invatat ca omul mosteneste 50% din ADN de la mama sa si...