Cum pot fi invatati copiii sa fie responsabili si independenti?

Adultii au o preconceptie potrivit careia copiii sunt fiinte dependente, a caror singura dorinta este sa alerge si sa se joace.

Daca parintii le dau mereu copiilor sfaturi, solutii la probleme si ii ajuta intotdeauna cand dau de greu, acestia nu vor invata niciodata sa fie independenti si responsabili.

Iata cateva sfaturi in acest sens:

Oferiti-le suport neconditionat copiilor, insa aratati-le cine detine controlul. Astfel, copiii vor simti ca sunt capabili sa realizeze anumite lucruri singuri si ca pot excela in ceea ce fac.

Puneti-le copiilor intrebari ce pot scoate la iveala anumite informatii utile. Acest lucru ii va ajuta pe copii sa isi exploreze resursele proprii si sa gandeasca pentru ei insisi, construindu-si astfel increderea in sine.

Iata cateva intrebari de acest fel:

- Intrebari care implica folosirea unei resurse. Tonul intrebarii trebuie sa fie unul apropiat si ar fi bine ca intrebarea sa inceapa cu o invitatie deschisa, precum: „Crezi ca…”, „Cum ai putea sa…”, „Care sunt…”. De exemplu: „ Cum ai putea sa vorbesti cu el?”, „ Cum ai putea sa ajungi singur la o carte de pe raft?”, „Care sunt mijloacele prin care ai putea ajunge la timp la scoala?”. Invitatiile reprezinta sarcina de lucru pentru copii, care ii face pe acestia sa gandeasca, fiind primul pas spre folosirea unei resurse.

- Intrebari care vizeaza in mod direct resursa. Acest tip de intrebari contin termenii care definesc resursele ce trebuie accesate. Exemple: „ Cum poti fi responsabil?”, „Cum poti da dovada de curaj sa vorbesti cu cineva?”, „Cum poti gandi mai deschis pe aceasta tema?”

- Intrebari care implica folosirea anterioara a unei resurse. Exista posibilitatea ca un copil sa fi folosit de mai multe ori in trecut o anumita resursa. Amintiti-i copilului respectiv acest lucru si el va folosi respectiva resursa cu succes. Exemple: „Iti aduci aminte cand ai avut grija de fratiorul tau mai mic?”, „ Iti amintesti ce curajos ai fost data trecuta cand ai mers la dentist?” sau „Iti amintesti ce ai facut duminica trecuta cand ti-a fost frica?”.

- Intrebari care ii fac pe copii sa se simta adulti. Copiilor le place sa se puna in pielea adultilor si le place sa ia, mai ales, rolul parintilor. Exemple: „ Daca ai fi in locul mamei, cum ai deschide cutia de prajituri” sau „ Daca erai in locul unchiului George, cum te-ai fi adresat vanzatoarei?”. Ideea este sa le oferiti posibilitatea copiilor sa imite comportamentele pozitive ale adultilor.

Faceti afirmatii sau ofereriti-le copiilor resurse prin afirmatii care ii incurajeaza. De exemplu: „Uite cat de responsabil poti fi.”, „ E minunat ca nu te dai niciodata batut.” sau „Ce frumos ti-ai pregatit ghiozdanul pentru scoala.” Astfel sentimentul de finalitate a unei resurse este presupus, fiind extrem de incurajator pentru un copil sa incerce ceva care automat ii aduce cuvinte de lauda.