Cum sa comunici cu copilul in functie de varsta

Cum sa comunici cu copilul in functie de varsta

Un copil depinde de familia sa din momentul in care s-a nascut. Legatura dintre el si parinti devine mai puternica de-a lungul anilor. Pe masura, insa, ce un copil incepe sa inteleaga ideea de independenta si sa-si caute propriul loc in lume, parintii s-ar putea sa aiba dificultati in comunicarea cu acesta. Nu lasa sa se intample asta. In fond, relatiile puternice din cadrul familiei sunt fundamentul dezvoltarii unui copil.

Cum sa comunici cu copilul/copiii in functie de varsta:

0-2 ani. Construieste o conexiune emotionala si ajuta-l sa descopere lumea. Copiii la aceasta varsta cresc si dezvolta noi abilitati foarte repede, asa ca au nevoie de parintii lor pentru a-i ajuta sa se adapteze. Cei mici comunica nevoile intr-un mod foarte limitat: expertii spun ca folosesc, de obicei, circa 50 cuvinte pana la varsta de 2 ani. In schimb, plansul este principalul lor mijloc de comunicare. La aceasta varsta, micutrii isi doresc un contact fizic, deoarece ii calmeaza si lii ajuta sa se dezvolte.

Ce trebuie sa faci:

- atentie fara limite. In aceasta perioada a vietii, un copil are nevoie de atentia parintilor, pentru a se putea dezvolta fizic, emotional si social. Discuta cat mai mult cu cel mic si fa comentarii pe marginea actiunilor sale. Astfel, isi va imbunatati si el abilitatile verbale.

- conecteaza-te. Copiii copiaza comportamentul oamenilor din jur si le pot imita emotiile. Este esential sa raspunzi acestor semnale si sa ai mereu un raspuns pe intelesul celui mic, astfel incat acesta sa creeze o conexiune intre actiunile sale si reactiile altor persoane.

- puterea exemplului. Cel mic va simti cu usurinta dispozitia parintilor lor si o poate copia. Asadar, ramai calm, pozitiv si prietenos. Il va ajuta pe copil sa se simta in siguranta si ii va dezvolta latura emotionala.

3-5 ani. Incurajeaza-i curiozitatea si lasa-l sa invete lucruri despre ei insisi. Prescolarii sunt in mod natural foarte curiosi si tind sa-si puna o multime de intrebari despre lume. Abia incep sa invete cum sa comunice verbal cu alte persoane si pot avea inca probleme cu intelegerea modului in care ar trebui sa interactioneze cu oamenii. Poate fi dificil pentru ei sa se concentreze asupra evenimentelor viitoare si rareori gandesc inainte de a actiona. La aceasta varsta, cei mici isi confunda, adesea,emotiile si nu stiu cum sa le gestioneze.

Ce trebuie sa faci:

- intelegere. Gaseste timp pentru a raspunde la toate intrebarile pe care le pune copilul si asculta ce are de spus. Daca nu esti atent/a, copilul va observa, iar, pentru el, acest comportament ar putea insemna ca l-ai abandonat mental.

- limitare. Nu trebuie sa ai asteptari de la copilul tau cand vine vorba despre o conversatie. Limiteaza-i orizontul cu intrebari simple, la care sa gaseasca repede raspusuri pe masura. Intrebarile dificile il vor aduce confuzie.

- constientizare. Invata-ti copilul ca este bine sa simta diferite tipuri de emotii si ca furia sau frustrarea nu il transforma intr-o persoana rea.

6-8 ani. Apreciaza semnele timpurii ale independentei si fii pregatit/a sa raspunzi la primele lor intrebari adulte. La aceasta varsta, copiii incep sa mearga la scoala, petrecand mult timp fara parintii lor si interactionand cu alti semeni. Incep, astfel, sa se simta mai independenti si sa exploreze propriile idei si trasaturi de personalitate. Relatiile din interiorul familiei, insa, raman inca cele mai importante pentru copil. Nu uita: la aceasta varsta copilul tau poate fi foarte sensibili la critici.

Ce trebuie sa faci:

- incurajare. Incurajeaza-l sa-si exploreze pasiunile si sa se concentreze pe realizarile sale, in loc sa-l critici cand face un lucru gresit.

- acceptarea independentei. Recunoaste independenta sa si nu actiona ca si cum stii intotdeauna mai bine. Fii gata pentru un compromis si cere-ti scuze cand gresesti.

- senzatia de egalitate. Discuta idei si concepte care sunt importante pentru copil. Pune-i intrebari deschise si asculta ce are de spus.

9-11 ani. Arata-i ca il percepi ca pe un om matur. Preadolescentii pot actiona de parca nu mai au nevoie de ajutor de la parintii lor. Ei cauta mai multa intimitate si adesea au incredere in alti oameni, mai putin in parinti. Au nevoie de mai mult spatiu personal. In aceasta perioada, e foarte posibil ca al tau copil sa nu fie chiar un ingeras. Din contra! Adesea va reactiona agresiv in fata regulilor tale. Totusi, in acest moment al vietii, copilul are inca nevoie de tine, chiar daca nu realizeaza. Va intra in adolescenta peste cativa ani si va avea nevoie de toata dragostea si sprijinul tau in aceasta perioada agitata, plina de drame si hormoni cat cuprinde.

Ce trebuie sa faci:

- interes comun. Cauta un interes comun cu al copilului. Nu incerca sa fortezi o conversatie, bombardandu-l cu intrebari legate de ziua sa la scoala. Alege un subiect pe care il intereseaza cu adevarat si asculta ce are de spus.

- iubire neconditionata. Arata-i dragostea ta, indiferent de situatie. Chiar daca copilul tau actioneaza ca si cum ar fi cea mai independenta persoana din intreaga lume, el nu trebuie sa uite ca se poate baza pe tine si pe iubirea ta neconditionata.

12-18 ani. Ofera-i spatiu si arata-i incredere. Anii adolescentei sunt probabil cei mai frumos, dar si cei mai dificili in relatia dintre copii si parinti. Copilul se crede matur si vrea independenta 100%. Astfel, incepe sa ia propriile decizii, dar, in comparatie cu anii din urma, aceste actiuni pot avea un impact real asupra viitorului sau. De obicei, adolescentii nu stiu sa-si gestioneze emotiile. Actioneaza, in genere, fara sa gandeasca mai intai si iau decizii impulsive pe care le-ar putea regreta.

Ce trebuie sa faci:

- in locul sau. Chiar daca dramele adolescentei nu ti se mai par importante, incearca sa le traiesti din nou, pentru a-ti ajuta copilul. Lauda-l pentru succesele sale si aminteste-i cat de mult il iubesti.

- renunta la control. Copiii pot deveni artisti ai minciunii, cand se simt controlati. Treaba parintilor este sa le creeze un spatiu sigur si sa le arate ca regulile au o logica si nu sunt create doar pentru asa vor parintii.

Citeste si:  Cum sa-i faci fata unui adolescent rebel

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar...
Dezvoltarea caracterului si dezvoltarea sociala reprezinta parti majore din viata unui copil. Chiar daca acesta isi poate...