Cum sa gestionezi crizele de nervi ale celor mici

Cum sa gestionezi crizele de nervi ale celor mici

Crizele de furie sunt foarte frecvente in randul copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani. Ele reprezinta, de obicei, o modalitate prin care un copil isi arata emotiile si se pot manifesta prin tipete, loviri si chiar tinerea respiratiei. Sunt cumva firesti aceste comportamente. Copiii la aceasta varsta nu au capacitatea de a-si exprima frustrarea prin cuvinte. Sta, asadar, in mainile tale , ca parinte, sa abordezi situatia si sa iti calmezi copilul.

Nu suntem experti in cresterea copiilor, dar va putem oferi cateva sfaturi care s-ar putea dovedi a fi potrivite in momentel in care copilul trece printr-o criza de nervi.

Cum sa gestionezi crizele de nervi ale celor mici:

1. Lasa copilul se exteriorizeze. Incercarea de a pune capat unei crize de furie mai repede cu metode inutile, cum ar fi tipatul la copil, nu este eficienta. Mai bine te faci ca-l ignori, lasandu-l sa tipe si sa planga. Odata ce micutul a terminat accesul de furie, va incepe sa se simta mult mai bine, iar cuvintele tale vor avea mai multa semnificatie. De asemenea, vei putea purta o discutie mai productiva cu copilul tau despre sentimentele sale si despre ceea ce l-a enervat.

2. Fii gata sa intervii cand copilul devine agresiv. A tipa, a plange si a lovi cu picioarele de pamant e acceptabil. Cand , insa, cel mic devine prea agresiv( loveste , arunca lucruri, musca etc), e timpul sa iei masuri. Muta copilul intr-un loc linistit, daca te afli intr-un spatiu public. Daca esti acasa, poti sa te apropii de copilul tau si sa-i explici pe un ton ferm, dar nu furios, ca nu este in regula sa fie atat de agresiv. Vorbele il vor supara, dar ii va trece. in schimb, daca il pedepsesti fizic, ii vei dezvolta tot felul de fobii, ii va fi afectata increderea de sine si chiar s-ar putea ajunge in situatia in care sa te urasca in timp!

3. Muta-i atentia. Copiii au o durata de atentie foarte scurta , ceea ce inseamna ca sie elementele perturbatoare vor fi uitate in cateva secunde. Asadar, daca face o scena intr-un magazin pentru ca vrea neaparat sa-i cumperi ceva, ii poti foarte bine distrage atentia cu altceva. Ofera-i fie un obiect sau o jucarie care stii ca ii va placea, fie arata-i ceva din magazin ce stii ca i-ar fi de interes.Cel mai bine este sa nu faci comparatii intre copilul tau si alti copii care se intampla sa fie tacuti in acel moment.

4. Cere-i sa mearga intr-un spatiu linistit. Aceasta este o metoda pe care o urmeaza multi educatori in gradinite, acolo unde au un loc asa-numitele chill out(calmarile). Ar putea fi un colt frumos si cald al casei tale, cu perne moi , carti, jucarii si alte lucruri distractive. Cand copilul tau este nervos sau suparat, il poti incuraja sa mearga sa stea in acel colt si sa-si distraga atentia cu o activitate. Daca ii place sa picteze, de exemplu, poti tine un caiet cu cateva culori in acel spatiu. Se va calma mult mai repede.

5. Ofera-i o alternativa. Copiii vor, adesea, sa faca lucruri periculoase. De ce? Nu constientizeaza ca sunt periculoase. Cand nu li se permite, se simt blocati de catre parintii de la ceea ce isi doresc. Asadar, in loc sa strigi la cel mic sa nu faca ceva, ofera-i o alternativa din acelsi registru, dar fara riscuri. De exemplu, daca vrea sa urce pe scara podului, spune-i ca o va face, dar la sol. Muta apoi scara si lasa-l pe cel mic sa isi satisfaca curiozitatea.

6. Avertizeaza-l in avans. Copiii urasca sa fie luati subit din locurile pe care le iubesc(locul de joaca de exemplu). Nu ii transmite, asadar, ca veti pleca in 10 minute , deoarece nu va stii sa conoteze timpul. Transmite-i, in schimb, ca mai are doua runde din jocul sau, apoi veti pleca. Cel mai probabil va respecta dorinta ta, chiar daca ar dori sa se mai joace.

7. Nu te simti jignit/a de copil. Una dintre cele mai frecvente expresii pe care copiii le spun atunci cand sunt suparati pe adulti este Te urasc!. Sigur ca nu iti pica bine, insa trebuie sa iti amintesti ca sunt vorbele lipsite de continut ale unui copil. Sigur ca baietelul/fetita nu te uraste. Nici nu stie ce inseamna cu adevarat ura. Asadar, nu reactiona agresiv cand auzi asa ceva. Ignora acest comportament.

Citeste si: Cum sa iti ajuti copilul sa nu ii mai fie teama de intuneric

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
La orele de biologie, am invatat ca omul mosteneste 50% din ADN de la mama sa si...
Crizele de furie sunt foarte frecvente in randul copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani....