Cum sa iti mustri copilul fara sa-i distrugi stima de sine

Cum sa iti mustri copilul fara sa-i distrugi stima de sine

Orice parinte isi doreste un copil care sa creasca sanatos, armonios si cu o incredere de sine la cote maxime. Pentru asta, multi parinti evita sa-si mustre copiii sau o fac superficial, crescand, astfel, in sanul familiei ceea ce cu totii numim copilul razgaiat. Asadar, corectarea comportamentului este necesara, insa trebuie facuta cu mult tact, astfel incat personalitatea si stima de sine ale celui mic sa nu fie afectate. O metoda utila de educatie ar fi ceea ce specialistii numesc critica blanda.

Cum sa iti mustri copilul fara sa-i distrugi stima de sine:

1. Ofera-i o scuza si explica problema. Poti incepe calm conversatia cu o expresie de genul: stiu ca nu ai vrut… Astfel, cel mic va intelege ca ii intelegi intentiile bune, in ciuda greselii sale. Apoi, continua fraza cu un dar urmat de explicatia impactului pe care comportamentul sau l-a declansat. Concentreaza-te pe influenta actiunilor copilului asupra celorlati. Astfel, pustiul/pustoaica va realiza ca nu e un om rau, insa, in acelasi timp, va constientiza ca trebuie sa se gandeasca mai mult asupra efectelor generate de faptele sale.

2. Nu ii aduce aminte ce greseli a comis. Nu ii scoate ochii pentru faptele trecutului. Nu poate anula acele actiuni. Mai mult, il vei face sa se simta vinovat. In schimb, ajuta-l sa elaboreze un plan prin care sa indrepte lucrurile.

3. Ajuta-l sa rezolve problema. Ghideaza-ti copilul cu rabdare printre solutii. Oferindu-i perspective diferite, il ajuti sa-si extinda gandirea. Astfel, va invata sa gestioneze probleme recurente din viata sa. Apoi, cand solutia functioneaza, lauda-l; este incurajator pentru orice copil sa stie ca a rezolvat o problema!

4. Evita sa-l etichetezi. A folosi expresii precum: Esti obraznica, esti lenes etc, va altera modul in care copilul se vede pe sine; iar un copil cu o parere proasta despre propria persoana risca sa se ancoreze in acea credinta, devenind, astfel, un adult cu probleme. Separa, asadar, comportamentul copilului de persoana sa. Aminteste-i ca poate fi un copil bun, care a facut doar o alegere proasta.

5. Asculta-l! Este foarte important sa-i oferi copilului tau atentia, aratandu-i astfel ca iti pasa. Asculta-i explicatia, chiar si cand ti se pare puerila. Ascultarea poate fi, de asemenea, o modalitate excelenta de a observa tipare - daca se comporta intotdeauna posesiv, aceasta este o oportunitate ideala de a discuta despre sentimentele sale si despre mecanismele de adaptare.

6. Nu-l pedepsi, ci invata-l ca exista consecinte! Concentreaza-pe pe disciplina prin invatare, nu pe ideea de pedeapsa. Fa-l sa inteleaga ca exista consecinte ale comportamentului sau nepotrivit. Astfel, va invata ca greselile se platesc si va incerca sa nu le mai repete. De asemenea, atunci cand este dificil sa determini vinovatul, ofera-le pedepse tuturor celor implicati. Altfel, copilul pedepsit, stiind ca nu e doar vina lui, se va simti victima!

7. Nu tipa si nu folosi un limbaj dur. Tipetele le provoaca spaima si nesiguranta celor mici, ceea ce poate duce la un comportament agresiv. De aemenea, insultarea unui copil poate avea efecte pe termen lung, inclusiv stima de sine scazuta, anxietate si agresivitate. In schimb, comportamentul ferm, dar calm, ii transmite copilului ideea de iubire, de acceptare, chiar si atunci cand greseste.

8. Nu-l disciplina in public. O cearta aplicata in public il va face pe cel mic să se simta jenat. S-ar putea ca, odata ajuns la maturitate, omul crescut de tine sa fie incapabil de relationare cu ceilalti, sa se simta stingher in majoritatea situatiilor. Un sentiment ca o povara, care ii va aduce aminte ca tu esti de vina...

9. Recunoaste-i progresele. In calitate de parinte, este important sa te declari multumit de cel mic, atunci cand acesta merita! Recunoaste, asadar, efortul pe care l-a depus, precum si progresul sau. Aceasta confirmare ii va creste increderea de sine.

Citeste si: Comportamente neintentionate prin care indepartezi copilul

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Niciun parinte nu se simte bine cand vede ca un alt adult ii cearta copilul. Un astfel...
Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar...