De ce unii copii nu seamana deloc cu parintii lor. Argumente stiintifice

Pana la 99,9% din ADN-ul uman este identic la toti oamenii. De asemenea, mostenim ADN-ul direct de la parinti, insa nu intotdeauna semanam ca doua picaturi de apa. Astazi, ne-am propus sa elucidam misterul.

De ce unii copii nu seamana mai deloc cu parintii lor?

Factori non-genetici. Genetica determina aspectul uman. Inainte, insa, de a analiza modul in care se intampla acest fenomen, trebuie sa luam in considerare alti cativa factori care pot determina un aspect diferit al copilului. Dieta mamei in timpul sarcinii este cu siguranta importanta. De exemplu, daca viitoare mamica mananca nesanatos, copilul poate dezvolta obezitate! De asemenea, anumiti factori externi influenteaza propriul aspect. Sa spunem ca petreci mult timp la soare. In aceasta situatie, este logic ca pielea ta sa fie mai inchisa, parul sa fie mai deschis si sa ai pistrui.

Stiinta explica , insa nu totul. Din momentul in care apare, un embrion are material ADN de la ambii parinti, ceea ce nu inseamna, totusi, ca bebelusul va arata ca exact ca unul dintre ei. In aceasta combinatie de gene, unele alele (variatii genetice) sunt dominante, asa ca apar si se devolta; altele sunt recesive: se retrag, dar pot fi mostenite de alti descendenti. Si mai interesant e faptul ca multe gene functioneaza impreuna, ceea ce duce la intarirea, reducerea sau chiar oprirea completa a efectelor lor. Concluzie: chiar daca analizam cu atentie genomul parintilor, tot nu vom putea prezice cu exactitate care vor fi caracteristicile copilului.

De ce parul bebelusului este diferit? Cu totii avem o serie de gene care determina culoarea si structura parului. Genele care determina culoarea podoabei capilare (impreuna cu cea a ochilor) controleaza melanocitele - celule producatoare de melanina. Practic, amestecul de gene va determina culoarea si structura parului bebelusului, care poate semana cu a unui parinte sau poate fi un mix intre cei doi. Mai mult, chiar daca parul copilului tau nu seamana deloc cu al tau, nu-ti face griji: se poate schimba in timp datorita hormonilor si a altor factori. Uita-te la fotografiile tale din copilarie. Probabil vei gasi asemanari!

Potentialul de crestere este, de asemenea, stabilit. Oamenii de stiinta au descoperit ca 80% din ADN-ul mostenit de la parinti determina inaltimea unei persoane. Mutatiile genetice si factorii de mediu (nutritia in copilarie, boli etc.) cuprind celelalte 20 procente. Totusi, poti calcula inaltimea aproximativa a copilului tau la varsta adulta. Foloseste formula:

- aduna inaltimea mamei si a tatalui;

- adauga 13 centimetri  la suma obtinuta, in cazul barbatilor;

- scade din suma 13 centimetri, in cazul fetelor;

- imparte numarul obtinut la 2.

Culoarea ochilor este o chestiune mai complicata decat pare. In trecut, oamenii credeau ca o singura gena dadea culoarea ochilor. Asadar, se spunea ca, daca unul dintre parinti are ochi albastri si altul are ochi caprui, bebelusul va avea ochi caprui. In realitate, lucrurile sunt mai complicate, mai multe gene fiind responsabile pentru culoarea ochilor! De exemplu, doi parinti cu ochi albastri pot avea un copil cu ochi caprui si viceversa. De asemenea, trebuie sa stii ca nu poti determina culoarea ochilor la bebelusi de pana intr-un an. Ochii celor nou-nascuti sunt, in majoritate, albastri!

Ai un aspect comun. Copilul tau ar putea, de fapt, sa semene mai mult cu tine decat crezi. De exemplu, exista o credinta veche (dar inca populara) conform careia cei mici arata mult ca tatii lor. Cercetarile demonstreaza, insa, ca sugarii seamana, in realitate, cu ambii parinti, in mod egal, in majoritatea cazurilor. Mai mult, este posibil ca bebelusul sa fi mostenit mai multe trasaturi de la tine. La urma urmei, aspectul nu este cel mai important aspect.

Bonus: Alte elemente importante despre ADN-ul uman:

- exista o gena care ii determina pe oameni sa stranute atunci cand se afla intr-un loc puternic luminat! Una din patru persoane au aceasta gena;

- nu doar stilul de viata al unei mame afecteaza dezvoltarea copilului: obiceiurile nesanatoase ale tatalui i-ar putea modifica ADN-ul, care se poate transmite copiilor si chiar nepotilor;

- aproximativ 40% din populatie are tipul genetic al bolii celiace (gene care determina intoleranta la gluten), insa numai circa 5% dezvolta simptome.

Citeste si: Cum puteti ghici sexul bebelusului?