Dieta libaneza

Dieta libaneza se bazeaza in genere pe combinatii de alimente care nu ingrasa, similar dietei marocane.

Regimul de viata libanez e simplu, iar una dintre mancarurile specifice bucatariei libaneze se numeste tabule. Aceasta salata imbina intr-o combinatie speciala grau zdrobit, legume crude, specifice oricarei salate normale, suc de lamaie si ulei de masline.

Meniu libanez

Alaturi de tabule, libanezii servesc intr-o zi obisnuita o supa la alegere, de cele mai multe ori fara carne (supa de linte, de iaurt), o salata de legume crude, branza de vaci cu legume rase, chiftelute din soia, pasta de naut, orez cu linte si ceapa prajita.

Din categoria carnurilor, in Libia este apreciata carnea de vita si de berbecut in mod special.

Feluritele mancaruri si salate sunt asezonate cu coriandru, condimentul cel mai popular din Libia.

Beneficiile dietei libaneze:

- mancarurile specifice dietei libaneze sunt o combinative valoroasa de vitamine, minerale si oligoelemente esentiale organismului.

- mesele sunt echilibrate din punct de vedere nutritional, ele avand putine calorii.

- libanezii nu obisnuiesc sa consume grasimi nesanatoase, ceea ce inseamna ca oamenii isi pastreaza greutatea optima, iar afectiunile cauzate de obezitate sunt aproape inexistente (colesterol marit, tensiune arterial ridicata, boli coronariene etc).

- in ceea ce priveste digestia, consumul ridicat de zeama de lamaie, patrunjel si coriandru, faciliteaza arderea grasimilor.

In plus, legumele consumate in cantitati mari asigura un tranzit digestiv optim.

Trucuri de slabit

- Atunci cand gatesti, este bine sa consumi doar alimente fierte sau la aburi, nu prajite.

- Consuma din abundenta fructe si legume de sezon.

- Gateste doar cu ulei de masline, dar evita prajelile.

Ce sa eviti:

Din produsele alimentare consumate de libanezi, poti sa te infrupti cu orice, cu conditia sa nu exagerezi cu pasta de naut (are multe calorii) si cu carnea de miel care se digera mai greu.

Evita pe cat posibil gustarile si deserturile cu mult zahar (baclaval, sarailii, creme de gris si zahar ars) si vei avea o silueta de invidiat, dar si un trup sanatos.

Masa in oras: Daca mergi la un restaurant cu specific libanez, comanda o friptura slaba de vita sau peste si o salata de cruditati.

La acestea poti adauga in meniul de acasa grau inmuiat 30 de minute in apa si branza de vaca pe care o poti asorta cu o salata de legume proaspete!

In concluzie, dieta libaneza este un stil de viata, nu un program alimentar fix.