Cum sa consumi mai putine proteine

Cum sa consumi mai putine proteine

Daca suferiti de afectiuni ale rinichilor sau ficatului, trebuie sa consumati mai putine proteine pentru ca nitrogenul toxic sa poata fi metabolizat si pentru ca amoniacul sau ureea sa nu se adune in organism, daunand sanatatii.

Iata cateva sfaturi in acest sens:

In primul rand, trebuie sa stiti ce alimente sunt bogate in proteine, pentru a sti ce sa consumati mai rar sau sa excludeti din alimentatie:

o Carnea de pui, de curcan, rosie, de porc si ouale contin un nivel foarte ridicat de proteine.
o Produsele lactate contin multe proteine, dar si o cantitate ridicata de fosfor.

Apoi, trebuie sa identificati alimentele sarace in proteine, pe care sa le introduceti in alimentatie, cum ar fi cerealele, painea, nucile, pastele, orezul, taiteii si fasolea uscata.

Faceti o analiza a alimentelor pe care care le consumati, pentru a putea tine sub control cantitatea de proteine consumate zilnic.

Daca suferiti de afectiuni la rinichi este indicat sa nu depasiti o anumita cantitate de proteine consumate zilnic, limitandu-va la 200 ml de lapte, 25g de carne, 40g de peste, 1 ou, 25g de branza, 25g de soia, 75g de tofu, linte sau naut. In cazul persoanelor care nu sufera de anumite afectiuni, cantitatea de proteine, zilnica, recomandata este de 55,5 g, in cazul barbatilor si 45g in cazul femeilor.

Inlocuiti carnea din alimentatie cu salata verde, legume si fructe, modificand anumite retete pentru a nu consuma o cantitate de proteine peste limita admisa.

Daca este necesar, includeti boosteri calorici in alimentatie, cum ar fi grasimile sanatoase (ulei de masline sau de floare soarelui), mierea, gemul sau alti indulcitori, pentru a consuma zilnic suficiente calorii, evitand, insa, un consum exagerat de carbohidrati.

Evitati consumul excesiv de sodiu, mai ales daca suferiti de boli de rinichi, deoarece nu veti putea tine sub control tensiunea arteriala si nivelul de lichide din organism. Evitati alimentele procesate si optati pentru legume proaspete.

Mentineti o alimentatie echilibrata si sanatoasa, cu o cantitate adecvata de proteine, nutrienti, minerale si calorii, pentru o buna functionare a organismului, mai ales daca suferiti de afectiuni ale rinichilor si ale ficatului.

Nu in ultimul rand este foarte important sa va hidratati in mod corespunzator, pentru a inhiba pofta de gustari nerecomandate si pentru a prelungi senzatia de satietate intre mese.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Multa lume desconsidera mancarea de post deoarece optiunile ar fi limitate si de aceea mare parte renunta...
Traim, de multe ori, cu senzatia ca trebuie sa investim multi bani in produse de ultima generatie...
Ai trecut de 50 ani? Probabil, e un moment minunat din viata ta plina de impliniri! In...