Dulceata de caise verzi

Dulceata se poate prepara atat din caise coapte, cat si din caise verzi.

Ingrediente:

- O farfurie adinca plina cu varf, de caise verzi,

- 1 kg zahar,

- 3 pahare apa,

- zeama de la o lamaie.

Mod de preparare:

##STEP##

Se alege o farfurie adanca plina de caise verzi, tinere, care nu au inca samburele format. Se inteapa cu un ac mai gros, in lungime, astfel incat acul sa le strapunga dintr-un capat in celalalt. ##END STEP##

Se inteapa apoi si lateral. Pe masura ce se inteapa, se arunca intr-un castron cu apa rece. ##END STEP##

##STEP##

Se pune la foc un vas cu apa in care s-a dizolvat piatra vanata cat o aluna mica. ##END STEP##

##STEP##

Se pun caisele Intr-un tifon si se baga In vasul cu apa care clocoteste. Se tine pana ce apa, care a incetat sa fiarba in clipa in care am introdus caisele, incepe din nou sa clocoteasca. ##END STEP##

##STEP##

Se scot, se limpezesc repede in mai multe ape reci si se pun pe o sita de par, sa se scurga de apa. ##END STEP##

##STEP##

In acest timp se pune zaharul sa se topeasca cu trei pahare de apa, in tingire, pe marginea aragazului. ##END STEP##

##STEP##

Dupa ce s-a topit, se impinge tingirea pe foc iute. ##END STEP##

##STEP##

Cand zaharul incepe sa se lege, se pun caisele si zeama de la jumatate de lamaie si se da tingirea cu totul la o parte un sfert de ora, ca sa lase caisele toata zeama. ##END STEP##

##STEP##

Se pune apoi pe foc bun si se lasa sa fiarba. ##END STEP##

##STEP##

Se ia spuma si se incearca daca este legata punand putina zeama pe o farfurioara. ##END STEP##

Se pune in borcane, care se leaga cu hartie pergament si se fierb 15 minute intr-un vas cu apa.