Dulceata de cirese amare

Dulceata de cirese amare se prepara asemanator cu cea obtinuta din visine.

Ingrediente:

- O farfurie adanca, plina cu varf, de cirese amare fara samburi,
- un kg zahar,
- vanilie,
- zeama de la 1/2 lamaie.

Mod de preparare:

##STEP##

Se spala, se aleg si se curata ciresele amare de samburi cu un ac sterilizat ale carui capete se infig intr-un dop mic de pluta. ##END STEP##

##STEP##

Se scoate samburele afara cu partea indoita a acului, avand grija sa nu se sfarame fructul. ##END STEP##

##STEP##

Se pun in tingirie un rand de cirese, unul de zahar, tos sau pisat, pana se termina intreaga cantitate ceruta de zahar si de cirese. ##END STEP##

##STEP##

Se pune tingirea pe marginea aragazuluisi se tine la foc mic, sa se topeasca zaharul in zeama lasata de fructe. ##END STEP##

##STEP##

Se misca din timp in timp tingirea, ca sa nu se prinda de fund. Se da apoi la foc iute, luand spuma cand se ridica si amestecand din cand in cand usor cu dosul lingurii. ##END STEP##

##STEP##

Cand incepe sa se lege, se da 10 minute la o parte, apoi se adauga o bucata de vanilie si zeama de lamaie. ##END STEP##

##STEP##

Se pune din nou sa fiarba, pana ce zeama este bine legata. Se ia de la foc si se rastoarna intai intr-un castron care se acopera cu un servet ud. ##END STEP##

##STEP##

Se toarna in borcane numai dupa ce s-a racit, altfel boabele se ridica la suprafata si zeama ramane limpede pe fund. ##END STEP##

Aceasta dulceata, ca si cea de visine si de cirese se mai poate face punand fructele sa fiarba in sirop de zahar.