Cand auzim de gogonele, automat ne gandim la muraturi. Dar din gogonele putem prepara si dulceata.
Ingrediente:
- 60 grame gogonele,
- 1kg zahar,
- 3 pahare cu apa,
- zeama de la ½ lamaie,
- vanilie.
Mod de preparare:
##STEP##
Se aleg gogonele lunguiete de marime potrivita, se taie un capacel la capatul dinspre codita si cu o lopatica mica de lemn se scot cu atentie toate semintele. ##END STEP##
##STEP##
Se spala bine inauntru. Se pun apoi intr-o oara mare cu apa clocotita in care s-a dizolvat o bucatica de piatra vanata, cat o aluna. ##END STEP##
##STEP##
Se lasa sa dea cateva clocote, pana incep sa se inmoaie. ##END STEP##
##STEP##
Se scot, se pun cu gura in jos pe o carpa, fara sa se mai spele. ##END STEP##
##STEP##
Se pune sa se topeasca zaharul cu 3 pahare de apa, in tingire, pe marginea aragazului. ##END STEP##
##STEP##
Se leaga siropul se pun gogonele si zeama de la jumatate de lamaie si se da tingirea cu totul la o parte un sfert de ora, ca sa lase gogonele toata zeama. ##END STEP##
##STEP##
Se pune apoi pe foc bun si se lasa sa fiarba. ##END STEP##
##STEP##
Se ia spuma si se incearca daca este legata punand putina zeama pe o farfurioara. ##END STEP##
##STEP##
Se pune in borcane, care se leaga cu hartie pergament si se fierb 15 minute Intr-un vas cu apa. ##END STEP##