Pentru dulceata de gutui se folosesc cateva fructe rase sau taiate in bucatele mici.
Ingrediente:
- o farfurie adanca plina cu gutui rase,
- 1 kg zahar,
- 3 pahare apa,
- zeama de la 1/2 lamaie,
- vanilie.
Mod de preparare:
##STEP##
Se curata gutuile de coaja si se rad pe razatoarea cu gauri mari, astfel incat sa se obtina o farfurie adanca plina cu gutui rase. ##END STEP##
##STEP##
Se pun intr-un tifon si se fierb cu totul, pana incep sa se inmoaie. ##END STEP##
##STEP##
Se scurg, in timp ce fierbe zaharul. Gutuile rase nu se tin nefierte la aer, deoarece se innegresc. Se pune sa fiarba in vasul de dulceata zaharul cu trei pahare de apa. ##END STEP##
##STEP##
Se ia spuma si cand este aproape legat, se pun gutuile adaugandu-se vanilie si dupa ce a mai fiert, zeama de la 1/2 lamaie. ##END STEP##
##STEP##
Se lasa sa fiarba pana ce se leaga. ##END STEP##
##STEP##
Dulceata de gutui se pune in borcane, care se leaga cu hartie pergament si se fierb 15 minute intr-un vas cu apa. ##END STEP##