Aceasta dulceata poate fi preparata in august sau septembrie din pepeni romanesti.
Ingrediente:
- un pepene verde mijlociu,
- 1 kg zahar,
- 3 pahare de apa,
- vanilie,
- zeama de la ½ lamaie.
Mod de preparare:
##STEP##
Se alege un pepene verde nu prea mare cu coaja groasa. ##END STEP##
##STEP##
Se taie felii ca de 2 degete grosime si fiecare felie se curata de miezul rosu sau galben, ca sa ramana numai partea alba. ##END STEP##
##STEP##
Aceasta se taie in lung in fasii cat mai subtiri care se rasucesc strans In forma de sul. ##END STEP##
##STEP##
Se indreapta sulurile la capete cu cutitul si se insira pe o ata tare, asa fel ca acul sa le strapunga trasversal si sa nu se desfaca la fiert. Facem atatea suluri cat sa umplem o farfurie adanca plina. ##END STEP##
##STEP##
Se pun intr-un tifon, se introduc intr-un vas cu apa clocotita si se lasa sa fiarba 5 minute, dupa care se schimba apa, punand alta tot clocotita si se mai fierb inca 5 minute. ##END STEP##
##STEP##
Se limpezesc in apa rece, se desface tifonul si se pun pe sita sa se scurga. ##END STEP##
##STEP##
Se leaga in tingire zaharul cu 3 pahare de apa, se ia spuma si se pun melcii cu tot cu ata la fiert; se adauga vanilie si la sfarsit zeama de lamaie. ##END STEP##
##STEP##
Cand dulceata este bine legata, se toarna intr-un castron si se acopera cu o carpa uda. ##END STEP##
##STEP##
Dupa ce s-a racit, se apuca ata de un capat si cu ajutorul unei furculite curate (altfel se zahariseste dulceata) se trag usor sulurile. ##END STEP##
Mod de ambalare si pastrare:
Dulceata de pepene se ambaleaza in borcane si se depoziteaza in camara.
Nota: Cantitatile din reteta sunt orientative.