Dulceata de pepene verde

Aceasta dulceata poate fi preparata in august sau septembrie din pepeni romanesti.

Ingrediente:

- un pepene verde mijlociu,
- 1 kg zahar,
- 3 pahare de apa,
- vanilie,
- zeama de la ½ lamaie.

Mod de preparare:

##STEP##

Se alege un pepene verde nu prea mare cu coaja groasa. ##END STEP##

##STEP##

Se taie felii ca de 2 degete grosime si fiecare felie se curata de miezul rosu sau galben, ca sa ramana numai partea alba. ##END STEP##

##STEP##

Aceasta se taie in lung in fasii cat mai subtiri care se rasucesc strans In forma de sul. ##END STEP##

##STEP##

Se indreapta sulurile la capete cu cutitul si se insira pe o ata tare, asa fel ca acul sa le strapunga trasversal si sa nu se desfaca la fiert. Facem atatea suluri cat sa umplem o farfurie adanca plina. ##END STEP##

##STEP##

Se pun intr-un tifon, se introduc intr-un vas cu apa clocotita si se lasa sa fiarba 5 minute, dupa care se schimba apa, punand alta tot clocotita si se mai fierb inca 5 minute. ##END STEP##

##STEP##

Se limpezesc in apa rece, se desface tifonul si se pun pe sita sa se scurga. ##END STEP##

##STEP##

Se leaga in tingire zaharul cu 3 pahare de apa, se ia spuma si se pun melcii cu tot cu ata la fiert; se adauga vanilie si la sfarsit zeama de lamaie. ##END STEP##

##STEP##

Cand dulceata este bine legata, se toarna intr-un castron si se acopera cu o carpa uda. ##END STEP##

##STEP##

Dupa ce s-a racit, se apuca ata de un capat si cu ajutorul unei furculite curate (altfel se zahariseste dulceata) se trag usor sulurile. ##END STEP##

Mod de ambalare si pastrare:

Dulceata de pepene se ambaleaza in borcane si se depoziteaza in camara.

Nota: Cantitatile din reteta sunt orientative.