Perele busuioace sunt un soi de pere de mici dimensiuni din zona Moldovei.
Din ele se poate prepara gem, dulceata sau rachiu. Noi va sugeram o reteta aromata de dulceata din pere busuioace.
Ingrediente:
- 1 kg pere busuioace,
- 1 kg zahar,
- vanilie,
- zeama de la ½ lamaie.
Mod de preparare:
##STEP##
Se aleg pere mici, busuioace, se curata de coaja cu un cutitas ascutit si se scobesc inauntru de samburi. ##END STEP##
##STEP##
Pe masura ce se curata ca sa nu se innegreasca se pun Intr-un castron acoperit cu o carpa udata in apa cu putina sare. ##END STEP##
##STEP##
Din timp se pune zaharul cu apa la fiert. ##END STEP##
##STEP##
Cand sunt perele curatate, trebuie sa se fie si siropul legat, deoarece perele asteptnd prea mult isi schimba culoarea. ##END STEP##
##STEP##
Se pun perele in siropul potrivit de legat, se adauga vanilie si se trage tingirea pe marginea masinii. ##END STEP##
##STEP##
Se tine 10 minute, apoi se da din nou la foc si se lasa sa fiarba pana se leaga cat trebuie, adaugand zeama de la ojumatate de lamaie. ##END STEP##
Mod de ambalare si pastrare:
Se pune in borcane, care se leaga cu hartie pergament si se fierb 15 minute Intr-un vas cu apa.