O reteta foarte apreciata in sezonul rece este dulceata de prune brumarii.
Ingrediente:
-1 kg prune, fara samburi
-1 kg zahar
-zeama de la 1/2 lamaie
Mod de preparare:
##STEP##
Se curata de pielite o farfurie adanca plina de prune nu prea coapte. ##END STEP##
##STEP##
Prunele se curata usor daca sunt puse intr-un tifon sau intr-o sita si introduse cu totul intr-un vas cu apa care clocotese. Se tin pana ce apa da din nou in clocote. ##END STEP##
##STEP##
Se scot si se introduc imediat in alt vas cu apa rece. Prin trecerea brusca de la cald la rece, pielita se increteste si iese usor de pe prune. ##END STEP##
##STEP##
Dupa decojire, puneti prunele in vasul larg in care urmeaza sa faceti dulceata, in straturi alternative de fructe cu zahar. ##END STEP##
##STEP##
Lasati-le sa isi lase zeama pana a doua zi. ##END STEP##
##STEP##
Puneti vasul pe foc, peste o tabla, ca sa nu se lipeasca, mai intai la foc mic, amestecand continuu cu o spatula de lemn, pana se topeste tot zaharul, apoi la foc tare, pana ce dulceata este legata. ##END STEP##
##STEP##
Spre sfarsitul fierberii adaugati zeama de lamaie. ##END STEP##
##STEP##
Lasati apoi vasul acoperit cu un servet curat, udat si stors bine, pana se raceste complet dulceata. ##END STEP##
Mod de pastrare:
Puneti in borcane dulceata de prune, capsati-le si dati la camara borcanele.