Prunele verzi sunt uneori folosite la acrirea ciorbelor, dar pot constitui ingredientul principal si in cazul dulcetii.
Ingrediente dulceata prune verzi:
- o farfurie adinca plina cu varf de prune verzi,
- un kg zahar,
- 3 pahare apa,
- zeama de la o lamaie.
Mod de preparare:
##STEP##
Se alege o farfurie adanca plina de prune verzi, tinere, care nu au inca samburele format. ##END STEP##
##STEP##
Se inteapa cu un ac mai gros, in lungime, astfel incat acul sa le strapunga dintr-un capat in celalalt. Se inteapa apoi si lateral. ##END STEP##
##STEP##
Pe masura ce se inteapa, se arunca intr-un castron cu apa rece. ##END STEP##
##STEP##
Se pune la foc un vas cu apa in care s-a dizolvat piatra vanata cat o aluna mica. ##END STEP##
##STEP##
Se pun prunele intr-un tifon si se baga in vasul cu apa care clocoteste. ##END STEP##
##STEP##
Se tine pana ce apa, care a incetat sa fiarba in clipa in care am introdus caisele, incepe din nou sa clocoteasca. ##END STEP##
##STEP##
Se scot, se limpezesc repede in mai multe ape reci si se pun pe o sita de par, sa se scurga de apa. ##END STEP##
##STEP##
In acest timp se pune zaharul sa se topeasca cu trei pahare de apa, in tingire, pe marginea aragazului. ##END STEP##
##STEP##
Dupa ce s-a topit, se impinge tingirea pe foc iute. ##END STEP##
##STEP##
Cand zaharul incepe sa se lege, se pun prunele si zeama de la jumatate de lamaie si se da tingirea cu totul la o parte un sfert de ora, ca sa lase prunele toata zeama. ##END STEP##
##STEP##
Se pune apoi pe foc bun si se lasa sa fiarba. ##END STEP##
##STEP##
Se ia spuma si se incearca daca este legata punand putina zeama pe o farfurioara. ##END STEP##
##STEP##
Se pune in borcane, care se leaga cu hartie pergament si se fierb 15 minute intr-un vas cu apa. ##END STEP##