Magiunul, numit in popor si povidla se obtine de obicei din prune.
Iata cum poti prepara magiun de prune in propria locuinta.
Ingrediente:
- prune
- 100 grame zahar la un kilogram prune
Mod de preparare:
##STEP##
Se spala prune bine coapte, se scurg de apa si se scot samburii. Prunele se curata usor daca sunt puse intr-un tifon sau intr-o sita si introduse cu totul intr-un vas cu apa care clocotese. ##END STEP##
##STEP##
Se tin pana ce apa da din nou in clocote. ##END STEP##
##STEP##
Se scot si se introduc imediat in alt vas cu apa rece. Prin trecerea brusca de la cald la rece, pielita se increteste si iese usor de pe prune. ##END STEP##
##STEP##
Se pun in tingirea de dulceata sau, daca sunt multe, intr-un cazan mai mare. Se tin pe foc domol pana incep sa fiarba si se moaie. ##END STEP##
##STEP##
Se trec printr-o sita mai rara (ciur), se pun din nou pe foc amestecand mereu, pana se leaga cat trebuie. ##END STEP##
##STEP##
Daca prunele nu sunt prea coapte si magiunul pare acru, se adauga, dupa ce au fost trecute prin sita, putin zahar, in proportie de 100 g zahar la un kilogram de prune. ##END STEP##
##STEP##
Magiunul trebuie sa fie bine legat ca sa nu mucegaiasca in timpul iernii. ##END STEP##
##STEP##
Se toarna cald in borcane bine spalate, punand deasupra, dupa ce s-a racit, o carpa muiata in rom. ##END STEP##
Mod de pastrare:
Se leaga cu hartie pergament si se depoziteaza in camara, la loc uscat, ferit de lumina.