Marmelada de pere

Desi marmelada de prune este cea mai cunoscuta, dupa o reteta similara se pregateste si marmelada de pere, singura diferenta fiind folosirea perelor in loc de prune.

Ingrediente:

- pere
- 300 grame zahar la fiecare kilogram de pere.

Mod de preparare:

##STEP##

Se aleg pere tari. Se taie in sferturi, se curata de coaja si de samburi. ##END STEP##

##STEP##

Se pun la fiert cu apa cat sa le cuprinda, intr-o cratita acoperita. Nu se amesteca. ##END STEP##

##STEP##

Cand sunt moi, se trec prin sita si se pun din nou la fiert, adaugand zaharul. Se leaga bine. ##END STEP##

##STEP##

Se incearca daca este gata punand putin pe o farfurioara. Daca nu lasa zeama imprejur, este destul de legata. ##END STEP##

##STEP##

Se da la o parte, se acopera cu un servet ud si se lasa sa se mai racoreasca putin, dar nu de tot. ##END STEP##

##STEP##

Borcanele, fie de pamant, fie de sticla, bine spalate cu apa fierbinte si cu soda, se limpezesc, se sterg, se mai usuca in gura cuptorului si cat sunt calde inca, se toarna marmelada in ele. ##END STEP##

##STEP##

Se lasa sa se racoreasca complet si se leaga bine cu hartie pergament. ##END STEP##

Optional, marmelada se poate face si amestecata din pere si mere.