Marmelada de prune

Marmelada din prune se realizeaza din fructe si zahar care gelifica.

Aceasta se mananca la micul dejun pe paine cu unt sau se foloseste la prepararea diverselor prajituri si clatite.

Ingrediente:

- 1 kg prune,

- 250 g zahar

- un plic zahar vanilat.

Mod de preparare:

##STEP##

Se curata prunele de coaja si se scot samburii. ##END STEP##

##STEP##

Prunele se curata usor daca sunt puse intr-un tifon sau intr-o sita si introduse cu totul intr-un vas cu apa care clocoteste. ##END STEP##

##STEP##

Se tin pana ce apa da din nou in clocote. ##END STEP##

##STEP##

Se scot si se introduc imediat in alt vas cu apa rece. Prin trecerea brusca de la cald la rece, pielita se increteste si iese usor de pe prune. ##END STEP##

##STEP##

Se pun in tingirea de dulceata impreuna cu zaharul. ##END STEP##

##STEP##

Se tin la inceput pe foc mic, pana incep sa lase zeama si se topeste zaharul. ##END STEP##

##STEP##

Se adauga putina vanilie, se da la foc bun si se lasa sa se lege, amestecand mereu. ##END STEP##

##STEP##

Se incearca daca este gata punand putin pe o farfurioara. Daca nu lasa zeama imprejur, este destul de legata. ##END STEP##

##STEP##

Se da la o parte, se acopera cu un servet ud si se lasa sa se mai racoreasca putin, dar nu de tot. ##END STEP##

##STEP##

Marmelada se toarna in borcane de sticla incalzite la foc si uscate. ##END STEP##

Se lasa sa se racoreasca complet si se leaga bine cu hartie pergament, apoi se depoziteaza intr-un loc uscat, racoros si ferit de lumina.