Pentru pelteaua de caise se foloseste un gramaj mai mare de zahar comparativ cu marmelada.
Ingrediente:
- un kg caise,
- un kg zahar.
Mod de preparare:
##STEP##
Se pun sa fiarba caisele spalate, nu prea coapte cu 1 1/4 litru de apa. ##END STEP##
##STEP##
Se pot adauga si cojile spalate de la caise curatate pentru dulceata. ##END STEP##
##STEP##
Se lasa sa fiarba vreo ¾ de ora. ##END STEP##
##STEP##
Se da la o parte sa se racoreasca si in acelasi timp sa se limpezeasca zeama. ##END STEP##
##STEP##
Se strecoara cu grija, ca sa nu se tulbure, printr-un tifon des sau printr-o sita pentru care s-a pus un strat subtire de vata. ##END STEP##
##STEP##
La 1 litru de zeama strecurata se adauga 1 kg de zahar, se lasa pe foc mic pana se topeste, se pune apoi sa fiarba la foc iute si se ia spuma cu grija, de cate ori se ridica. ##END STEP##
##STEP##
Se lasa sa fiarba pana se leaga ca pentru serbet. ##END STEP##
##STEP##
Se incearca daca este gata punand putina peltea pe o farfurioara. ##END STEP##
##STEP##
Dupa ce s-a racit, se desparte cu lingurita in doua, formand o carare. ##END STEP##
##STEP##
Daca nu se uneste la foc, pelteaua este gata. ##END STEP##
##STEP##
In acest timp, se da tingirea la o parte, ca sa nu mai fiarba siropul. ##END STEP##
##STEP##
Cand este trecuta de fiert, pelteaua devine cleioasa. ##END STEP##
##STEP##
Se toarna fierbinte in borcane, avand grija sa invelim borcanul cu o carpa uda ca sa nu se sparga, daca este de sticla. ##END STEP##
Pont:
Din caisele ramase se poate face marmelada.
Pelteaua de caise este o reteta usoara, cu grad minim de dificultate, de aceea poate fi pusa in practica de orice gospodina.