Peltea de coacaze

Peltea de coacaze

Pelteaua este un produs alimentar dulce obtinut din suc de fructe fiert cu zahar.

Produsul final are consistenta gelatinoasa, elastica si transparenta, similara cu a jeleului. Zeama pentru pelteaua de coacaze se poate obtine in doua feluri.

In continuare, noi va prezentam ambele variante pentru care este nevoie de aceleasi ingrediente.

Ingrediente:

- 1,500 kg coacaze,
- 1 kg zahar.

Mod de preparare:

Metoda 1:

1

Se spala coacazele si se pun pe o sita sa se scurga.

2

Nu se desfac boabele de pe cotor.

3

Se indeparteaza numai cele stricate, iar restul se sfarama cu mana intr-un castron.

4

Se storc apoi cate putine odata, printr-o panza deasa.

5

Drojdia ramasa se umezeste cu putina apa si se mai stoarce ca sa iasa toata zeama. Se lasa sa se limpezeasca, se trece din nou printr-o panza si se pune la fiert cu zaharul.

Metoda 2:

- Se spala coacazele, se desfac boabele de pe cotoare si se pun intr-o cratita cu putina apa.

- Se fierb un sfert de ora la foc foarte mic, miscand cratita din cand in cand, pana incep boabele sa se inmoaie.

- Se rastoarna totul pe o sita de par, deasupra unui castron sau se trec printr-o panza, lasand sa se scurga incet. Se lasa sa se limpezeasca.

- Zeama obtinuta in unul din felurile aratate mai sus, se masoara si se pune in cratita in proportie de 1 kg de zahar la un litru zeama bine limpezita.

- Se tine pe marginea aragazului, amestecand, pana se topeste tot zaharul.

- Se pune apoi pe foc iute si se ia spuma cu grija, de cate ori se ridica.

- Se lasa sa fiarba pana se leaga ca pentru serbet.

- Se incearca daca este gata punand putina peltea pe o farfurioara.

- Dupa ce s-a racit, se desparte cu lingurita In doua, formand o carare.

- Daca nu se uneste la foc, pelteaua este gata. In acest timp se da vasul la o parte, ca sa nu mai fiarba siropul.

Cand este trecuta de fiert, pelteaua devine cleioasa. Se toarna fierbinte in borcane, avand grija sa invelim borcanul cu o carpa uda ca sa nu se sparga, daca este de sticla.

Depozitare

Pelteaua de coacaze obtinuta fie prin metoda 1, fie prin metoda 2 se depoziteaza intr-un loc racoros, ferit de lumina si umezeala.

Pelteaua se poate obtine si din alte fructe, cum ar fi mere, zmeura sau gutui.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca ti-au ramas cateva cotoare si coji de gutui, nu le arunca pentru ca le poti folosi...
Pentru peltea se aleg mere Renete, sau mere cretesti, rosii si cu miezul mai tare. Cele fainoase...
Acest desert dulce se prepara din fructe si zahar, astfel ca pentru fiecare kilogram de mure se...