Reteta : Caise pe orez

O reteta dulce perfecta pentru o cina in familie sunt caisele pe orez.

Pentru aceasta reteta puteti folosi caise proaspete, daca este vara sau caise din compot in celelalte anotimpuri.

Ingrediente:

4 cesti cu lapte,
o ceasca de orez,
un praf de sare,
3 linguri de zahar,
2 galbenusuri,
o lingura de unt,
12 caise frumoase,
4 linguri de zahar pentru sirop,
4 albusuri,
200 grame zahar.

Mod de preparare:

##STEP##

Se spala si se pune la fiert intr-o cratita cu patru cesti de lapte rece si o bucatica de vanilie sau putina vanilina (de preferinta lapte proaspat nefiert). ##END STEP##

##STEP##

Se fierbe incet pe foc mic amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fund. ##END STEP##

##STEP##

Cand este aproape fiert, se adauga zaharul si un praf de sare. Se fierbe pana ce laptele a scazut cat trebuie si bobul de orez strans intre degete se striveste usor. ##END STEP##

##STEP##

Se adauga o lingura de unt si doua galbenusuri. Se amesteca si se tine separat la cald. ##END STEP##

##STEP##

Se fierb caisele, rupte in doua, intr-un sirop de zahar, ca pentru compot, la foc mic, cu grija sa nu se sfarame. Se scot pe o sita, sa se scurga. ##END STEP##

##STEP##

Se asaza orezul intr-o farfurie rezistenta la foc, astfel incat sa formeze o patura cat mai egala si deasupra se pun jumatatile de caise. ##END STEP##

##STEP##

Se bat albusurile spuma cu 200 grame zahar, se toarna in farfurie si se netezeste cu lama cutitului. ##END STEP##

##STEP##

Se da la cuptor la foc potrivit trei sferturi de ora. ##END STEP##

Mod de servire:

Acest desert se serveste indata ce este gata. Optional, caisele pe orez se pot face acelasi fel cu compot de mere, de pere, de piersici etc.