Reteta de Pasca cu branza dulce si stafide

Pasca cu branza dulce si stafide este unul dintre produsele nelipsite de pe masa de Paste.

Mai jos aveti ingredientele necesare si pasii prin care sa preparati aceasta delicioasa reteta de Pasca cu branza dulce si stafide!

Ingrediente pentru aluat:
- 550 g faina
- 120 ml lapte caldut
- 120 ml apa calduta
- 1 plic drojdie uscata sau 25 g de drojdie normala
- 200 g zahar
- 2 galbenusuri
- 100 g unt topit
- coaja de lamaie
- coaja de portocala
- 1/2 pliculet praf de copt
- 1/2 sticluta esenta roma

Ingrediente pentru umplutura:
- 500g branza de vaci
- 2 linguri smantana
- 2 linguri faina sau gris
- 2 oua
- 100 g zahar
- 150 g stafide
- 2 fiole esenta de rom
- 1 pliculet zahar vanilat
- coaja de lamaie si de portocala
- un praf de sare

Pentru uns Pasca
- 1 galbenus
- 25 ml lapte la temperatura camerei
- miere

Prepararea retetei

##STEP##

Se pun la inmuiat in apa stafidele. Se poate pune si putine esenta de rom.

##END STEP##

##STEP##

Se face maiaua din drojdie, o lingurita zahar si putin lapte caldut. Toate ingredientele se amesteca pana se obtine o pasta consistenta si se lasa la crescut pana isi tripleaza volumul.

##END STEP##

##STEP##

Intr-un bol se amesteca faina cu praful de copt.

##END STEP##

##STEP##

Se face o gaura in mijlocul fainii unde se vor pune ingredientele: oua, maiaua, lapte, apa, unt topit, zahar, coaja lamaie si portocala si esenta rom.

##END STEP##

##STEP##

Se framanta ingredientele pana se obtine un aluat ca de cozonac. Acesta se lasa in bol, se acopera cu un prosop curat si se lasa la crescut langa o sursa de caldura sau intr-o camera incalzita.

##END STEP##

##STEP##

Separat, intr-un alt bol se pregateste compozitia pentru umplutura.

##END STEP##

##STEP##

Se adauga branza, samantana, faina sau grisul, ouale, zahar, esenta rom, coaja de lamaie, zaharul vanilat si stafidele scoase si scurse de apa.

##END STEP##

##STEP##

Se amesteca pana se obtine o compozitie uniforma.

##END STEP##

##STEP##

Dupa ce aluatul a crescut, se scoate si se pune pe o masa unsa cu ulei.

##END STEP##

##STEP##

Se imparte in doua aluatul. Inainte de a imparti in doua, daca doriti sa faceti o cruce in mijloc, pastrati putin aluat pentru a face crucea pe pasca.

##END STEP##

##STEP##

Prima parte se intinde si se pune pe fundul tavii rotunde unde se va coace pasca.

##END STEP##

##STEP##

In prealabil tava trebuie unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt.

##END STEP##

##STEP##

A doua parte se imparte in trei parti egale. Acestea se vor rula si din ele se va face impletitura care se va pune pe marginea tavii de copt.

##END STEP##

##STEP##

Dupa ce ati aranjat aluatul in tava, se lasa la crescut cel putin 30 de minute.

##END STEP##

##STEP##

Dupa aceasta perioada, in mijloc se pune umplutura de pasca.

##END STEP##

##STEP##

Daca ati pastrat putin aluat, puteti face o cruce pe pasca.

##END STEP##

##STEP##

Se unge pasca cu galbenusul amestecat cu lapte.

##END STEP##

##STEP##

Se introduce pasca la cuptor pentru circa o ora, la o temperatura de 180 grade celsius.

##END STEP##

##STEP##

Verificati pasca din cand in cand cu o scobitoare pe care o introduceti in aluat. Daca aceasta iese uscata, inseamna ca aluatul e copt.

##END STEP##

##STEP##

Dupa ce ati scos pasca o puteti unge cu miere, pe partile laterale.

##END STEP##

Pofta buna si Paste Fericit!