Serbet de capsune

Serbetul este un soi de dulceata orientala si poate fi obtinut din fructe, flori, cafea, ciocolata, zahar ars sau alte arome, dupa preferinte.

Ingrediente:

- 1 pahar de zeama de capsuni,
- 1 kg zahar.

Mod de preparare:

##STEP##

Se storc printr-un tifon des fructele coapte si parfumate. ##END STEP##

##STEP##

Se lasa sa se limpezeasca si se pune In tingirea de dulceata zaharul cu un pahar de zeama de capsune. ##END STEP##

##STEP##

Se pune pe ochiul de la aragaz o cratita si se lasa la foc moale, pana se topeste zaharul, apoi pe un foc iute. ##END STEP##

##STEP##

Se ia spuma neagra care se ridica la suprafata si se sterg marginile vasului cu o carpa curata, muiata in apa rece. ##END STEP##

##STEP##

Se incearca daca este legat dand drumul la cateva picaturi intr-o ceasca cu apa foarte rece. ##END STEP##

##STEP##

Daca picaturile nu se dizolva indata si se pot lua intre degete, serbetul este gata si se da imediat jos de pe foc. Daca nu este gata, se lasa sa mai fiarba, incercand din nou. Se va Incerca de 2 - 3 ori, ca sa iasa serbetul potrivit de legat. ##END STEP##

##STEP##

Se acopera cratita cu o carpa uda si se lasa numai putin sa se racoreasca, luandu-se fierbinte la frecat. ##END STEP##

##STEP##

Se asaza cratita pe un scaunel intors cu picioarele in sus astfel incat sa nu se miste la amestecat si cu o vergea de lemn sau cu facaletul de mamaliga, se amesteca serbetul numai intr-o parte pana isi schimba culoarea, devenind ca un aluat potrivit de tare. ##END STEP##

##STEP##

Cand incepe sa-si schimbe culoarea, se adauga, amestecand mereu, o lingurita de zeama de lamaie. ##END STEP##

##STEP##

Se poate pune direct cu lingura in borcan sau se mai framanta cu mana si se pune in borcan, apasandu-l cu pumnul ca sa nu ramana goluri de aer printre bucatile de serbet. ##END STEP##

Acest preparat dulce si parfumat se serveste cu multa apa, iar dupa unii, seamana mai degraba cu o inghetata decat cu dulceata tipic romaneasca.

Daca doriti sa consumati serbet la fel de aromat ca cel de capsuni, veti obtine un preparat culinar dulce si gustos din zmeura, fragi, cirese amare, visine, lamai sau portocale.