Serbetul se poate prepara atat din flori, cat si din fructe. Iata o reteta de serbet cu floare de nufar.
Ingrediente:
- 500 grame flori de nufar,
- 1 kg zahar,
- 1 lingurita zeama de lamaie.
Mod de preparare:
##STEP##
Se aleg florile de nufar, se lasa numai foile galbene. Se oparesc cu 1 litru de apa, lasand sa dea cateva clocote. ##END STEP##
##STEP##
Se dau la o parte sa se raceasca, acoperit ca sa nu dispara parfumul si se trec printr-o panza deasa. ##END STEP##
##STEP##
Se pune la topit in tingirea de dulceata la foc foarte mic zaharul cu cu 3 pahare de zeama strecurata si limezita. ##END STEP##
##STEP##
Cand zaharul s-a topit se impinge tingirea pe foc iute, la fiert. ##END STEP##
##STEP##
Se ia spuma si se leaga ceva mai tare. Se incearca daca este legat dand drumul la cateva picaturi Iintr-o ceasca cu apa foarte rece. ##END STEP##
##STEP##
Daca picaturile nu se dizolva indata si se pot lua Intre degete, serbetul este gata si se da imediat jos de pe foc. ##END STEP##
##STEP##
Daca nu este gata, se lasa sa mai fiarba, Incercand din nou. Se va incerca de 2 - 3 ori, ca sa iasa serbetul potrivit de legat. ##END STEP##
##STEP##
Cand fierbe, se sterg marginile tingirii cu o carpa curata inmuiata in apa rece ca sa se curete zaharul intarit pe margini si care face sa se zahariseasca serbetul. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga putina vanilie. Se da la o parte si cand s-a racorit se freaca cu facaletul. ##END STEP##
##STEP##
Cand incepe sa se albeasca se toarna zeama de lamaie. ##END STEP##
Sebetul obtinut din floare de nufar este un desert racoros care poate fi consumat atat iarna, cat si vara.