Cum sa faci cozonac cu ciocolata

Cum sa faci cozonac cu ciocolata

Cozonacul nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Sarbatoare! Suntem de altfel convinsi ca nu vei neglija acest aspect. Te intrebam, insa: il vei cumpara sau vei avea curajul sa-l prepari in bucataria proprie? Pentru cea de-a doua varianta, avem o reteta aparte, care nu da gres: cozonacul cu ciocolata!

Cozonac cu ciocolata. Ingrediente:

- 300 grame de faina alba;

- 40 grame de zahar;

- un sfert de lingurita de sare;

- 6 grame de drojdie uscata(cam trei sferturi de pliculet);

- un plic de zahar vanilat;

- 2 oua mai mici tinute la temperatura camerei;

- 45 grame de unt topit;

- 60 mililitri de lapte;

- 45 mililitri de apa.

Cozonac cu ciocolata. Ingrediente pentru umplutura:

- 20 grame de faina;

- 20 grame de cacao;

- 50 grame de zahar;

- un albus;

- 80 mililitri de apa;

- 15 grame de ciocolata neagra;

- 10 grame de unt.

Cozonac cu ciocolata. Mod de preparare:

- pregateste umplutura. Amesteca faina, zaharul si cacaoa;

- freaca albusul bine;

- adauga apa (cate putina la inceput);

- pune amestecul la fiert, pana se ingroasa ca o pasta. S eva vedea fundul vasului cand amesteci;

- amesteca des cu telul;

- ia cratita de pe foc si adauga ciocolata rupta bucatele, apoi untul;

- amesteca pana se topesc ciocolata si untul;

- lasa pasta la racit;

- intinde pasta sub forma de dreptunghi intr-o punga mica;

- introdu pasta la frigider;

- prepara aluatul. AMaesteca faina cu zaharul si sarea;

- bate ouale si amesteca-le cu laptele caldut, apa calduta si untul topit.

- pune amestecul de oua in masina de paine;

- presara peste amestecul de oua drojdia uscata si zaharul vanilat;

- deasupra pune amestecul de faina;

- seteaza masina pe programul de framantat si dospit. Poti face aluatul si la mana, daca te pricepi;

- unge o tava de chec (25x 10 cm) cu unt topit si presar-o cu faina;

- muta aluatul dospit pe masa de lucru data cu faina si framanta-l usor;

- intinde apoi o foaie de 20 x 35 cm;

- scoate umplutura din frigider si pune-o in centru;

- ridica marginile mici peste umplutura, apoi marginile mari, astfel incat umplutura sa fie perfect sigilata;

- pisca marginile penntru ca aluatul sa se lipeasca bine;

- intoarce aluatul cu partea impaturita in jos. Intinde o foaie de 15 x 45 cm. Impatureste aluatul in 3 pe lungime;

- intoarce din nou aluatul cu partea impaturita in jos. Intinde inca o foaie de 15 x 35 cm. Impatureste iar in 3 pe lungime. Foaia se va intinde mai greu si in anumite locuri se va vedea umplututra.

- intoarce din nou aluatul cu partea impaturita in jos. Intinde foaie de 15 x 30 cm. Daca umplutura tasneste in cateva locuri, nu iti face griji. E normal;

- taie aluatul in 2 pe mijlocul partii lungi (cea de 30 cm), insa nu chiar pana la capat (lasa 2 cm netaiati);

- rasuceste fiecare bucata obtinuta (ca atunci cand storci un prosop), dupa care impleteste-le;

- muta cozonacul in tava. Lasa la crescut, intr-o punga, la loc caldut, cam trei sferturi de ceas;

- preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius;

- introdu cozonacul in cuptor si scade temeperatura la 180 grade;

- coace cozonacul jumatate de ora sau mai mult. Trebuie sa devina rumen deasupra.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Cum sa faci COZONAC TRANDAFIR cu STAFIDE

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cozonacul Cruffin reprezinta o combinatie reusita intre panetonnele din Italia si cruffinul australian. Panetonne este un cozonac...
Masa de Paste fara cozonac parca nu e masa de Paste! Asadar, orice gospodina/gospodar pregateste aceasta prajitura...
Iti place cozonacul? Nu concepi sa nu-l ai pe masa de sarbatoare? Daca da, atunci iti prezentam...