Cum sa faci COZONAC TRANDAFIR cu STAFIDE

Cozonacul trandafir cu stafide reprezinta o alternativa la cozonacul clasic, datorita aspectului deosebit. Gustos si aromat, acest cozonac este foarte potrivit pentru sarbatori si ocazii festive.

Ingrediente:

- 600 grame de faina;

- 2 oua;

- 150 grame de zahar pudra;

- 100 grame de unt;

- 200 mililitri de lapte;

- un plic de drojdie uscata;

- 2 pliculete de zahar vanilat;

- coaja rasa de lamaie si portocale;

- o fiola de esenta de rom;

- 100 grame de stafide;

- un praf sare.

Mod de preparare:

- vei cerne faina de doua-trei ori;.

- incalzeste laptele putin, amesteca-l cu za­harul, zaharul vanilat, esenta de rom si coaja de lamaie si de portocala.

- bate ouale cu praful de sare. 

- pune stafi­dele la inmuiat in putin coniac sau apa calduta cat sa le acopere.

- amesteca faina cu plicul de drojdie usca­ta, cu untul la temperatura camerei, cu ouale batute si laptele.

- framanta bine coca rezultata, aproximativ 45 minute, dupa care se acopera cu un prosop si se lasa la crescut aproximativ o ora.

- in timp ce aluatul creste, pune stafidele la scurs.

- unge masa de lucru cu putin ulei, la fel si ambele maini, intinde aluatul in foaie, folosind podul palmelor, presara stafidele si fa-l sul. Taie sulul format in 7 bucati egale.

- ia o cratita mai larga si cu pereti mai josi, unge-o cu ulei, tapeteaz-o cu hartie de copt, pune o bucata de aluat in mijloc si completeaza pe margini cu restul bucatilor de aluat.

- lasa din nou la crescut, acoperit, pana creste suficient, unge cu ou batut, presara deasupra putin zahar tos si da la cuptor aproximativ 45-50 de minute (in cuptorul incalzit in prealabil), la foc mic. Primele 20 de minute nu vei umbla la cuptor.

Pofta buna!