Cum sa faci invartite cu umplutura de nuci si mac

Cum sa faci invartite cu umplutura de nuci si mac

Daca ai trait macar o vacanta la bunica, nu ai cum sa nu iti amintesti de celebrele invartite, acele placinte speciale care se faceau, de obicei, cu miez de nuca si cu mac! Probabil, te intrebi cum le prepara mamaie de ieseau atat de fragede si de gustoase. Raspunsul e simplu: cu multa dragoste si cu un pic de pricepere.

Invartite cu umplutura de nuci si mac. Ingrediente pentru aluat:

- 600 grame de faina (250 grame de faina de grau integral si restul de faina pentru prajituri);

- 330 grame de zahar tos;

- 20 grame de drojdie proaspata/7 grame de drojdie uscata;

- 2 linguri de zahar vanilat;

- 3 galbenusuri si un albus de ou;

- 100 grame de unt;

- coaja de lamaie, dupa gust;

- 200 mililitri de lapte;

- o jumatate de lingurita de sare.

Invartite cu umplutura de nuci si mac. Ingrediente pentru umplutura de miez de nuci:

- 250 grame de miez de nuci;

- o lingura de rom;

- 2 linguri de zahar vanilat;

- 100 grame de zahar tos;

- 100 mililitri de lapte fierbinte.

Invartite cu umplutura de nuci si mac. Ingrediente pentru umplutura de mac:

- 200 grame de seminte de mac macinate;

- 2 linguri de zahar vanilat;

- 100 grame de zahar tos;

- 100 mililitri de lapte fierbinte;

- o lingura de gris.

Invartite cu umplutura de nuci si mac. Ingrediente pentru modelare:

- 100 grame de unt.

Invartite cu umplutura de nuci si mac. Ingrediente pentru decor:

- zahar pudra.

Invartite cu umplutura de nuci si mac. Mod de preparare:

- pregaeste aluatul. Faramiteaza drojdia proaspata intr-un vas potrivit;

- adauga o lingura de zahar, o lingura de faina si 200 mililitri de lapte caldut;

- amesteca ingredientele cu un tel;

- lasa compozitia la cald timp de10 minute, astfel incat drojdia sa se activeze.

- cerne, in castronul pentru framantat, 250 grame de faina pentru prajituri si 250 grame de faina simpla de grau;

- adauga zaharul vanilat si pe cel tos deasupra, precum si 3 galbenusuri si un albus de ou, untul topit si compozitia de drojdie;

- amesteca aluatul folosind o spatula;

- asezoneaza aluatul cu un praf de sare si adauga coaja de lamaie;

- amesteca aluatul bine cu mainile, circa 5 minute. Acesta trebuie sa devina moale, dar omogen;

- presara suprafata de lucru cu faina;

- transfera aluatul pe surpafata de lucru si continua procesul de framantare, adaugand treptat cele 100 grame de faina pentru prajituri ramasa. Vei obtine o bila moale, nelipicioasa;

- infaineaza bila de aluat si pune-o in castron;

- acopera castronul cu un prosop curat de bucatarie si lasa aluatul sa se odihneasca;

- pregateste umplutura din miez de nuci. Macina miezul de nuca cu ajutorul unui robot de bucatarie;

- pune miezul macinat intr-un bol adanc;

- adauga zaharul vanilat si pe cel tos deasupra,. La fel si romul;

- amesteca, apoi adauga si laptele fierbinte;

- pregateste umplutura din seminte de mac. Amesteca semintele cu zaharul tos, cu cel vanilat si cu laptele fierbinte. La final, incorporeaza si grisul;

- pune aluatul pe masa presarata cu faina, impartindu-l in doua bucati. Fa asta doar dupa ce aluatul si-a dublat volumul;

- modeleaza fiecare bucata in forma de bila si intinde-o cu sucitorul intr-o foaie de forma dreptunghiulara, cu grosimea de 4 milimetri;

- periaza foile de aluat cu unt topit. Apoi, pe una dintre ele distribuie umplutura de nuci, iar pe alta, pe cea de mac. Lasa aproximativ 10 centimetri  liberi de la o margine.

- ruleaza fiecare blat in forma de rulada. Introdu capetele acestora in interior;

- pune invartitele intr-o tava tapetata cu hartie de copt;

- periaza invartitele cu unt topit si fa in fiecare dintre ele cateva intepaturi cu ajutorul unei scobitori;

- acopera tava cu o folie alimentara si lasa invartitele sa creasca timp de o ora;

- unge-le inca o data cu unt topit si baga-le la cuptor;

- coace invartitele timp de 25 minute la 170 grade Celsius;

- acopera invartitele cu o bucata de hartie de copt si mai coace-le inca 20 minute la aceeasi temperatura.

- scoate invartiteledin cuptor si lasa-le putin la racit;

- presara placintele cu zahar pudra si gata! Le poti savura impreuna cu cei dragi!

Citeste si: Cum sa faci PLACINTA de DOVLEAC

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Placintele ardelenesti sunt printre cele mai iubite produse de patiserie din Romania. Nu stim, insa, cate gospodine...
Placinta Poale-n brau isi are originea in Moldova si reprezinta un desert delicios, in orice moment al...
Acest aluat este ideal pentru aperitivele sarate si se prepara in cateva minute. Ingrediente: - branza de...