Cum sa faci piure de dovleac

Piureul de dovleac de casa este o baza delicioasa pentru placinta cu dovleac, prajituri si multe alte preparate gustoase de toamna. Se obtine din dovleci proaspeti, curatati de coaja si prajiti. In acest articol iti aratam cum sa alegi dovlecii si cum sa ii transformi in piure.

Cum sa faci piure de dovleac. Pasi:

- alege dovlecii. .Poti obtine piure din orice tip de dovleac, dar pentru cea mai concentrata si buna aroma aroma, ar fi bine sa alegi dovleci mai mici, speciali pentru retete. Fiecare astfel de dovleac va oferi o cana de piure. Pe langa dimensiune, tine cont si de culoarea pulpei. Aceasta ar trebui sa fie portocalie, fara vanatai, iar coaja nu trebuie sa aiba crestaturi mari. Poti alege si dovleac verde sau galben. Piureul va iesi la fel de gustos. Evita, in schimb, dovlecii decorativi, deoarece nu contin suficienta pulpa.

- spala dovlecii. Pune fiecare dovleac sub jet de apa rece si curata orice murdarie de la nivelul cojii.

- taie dovlecii. Incepe prin a taia capacele dovlecilor(coaja din zona tulpinei). Apoi, da dovlecii in jumatati cu ajutorul unui cutit cu lama mai lata si bine ascutita.

- scoate semintele. Foloseste o lingura mare pentru a scoate toate semintele de dovleac intr-un castron. Pastreaza semintele. Pune-le la uscat pe un ziar. Le poti face mai apoi prajite.

- taie jumatatile in felii. Da jumatatile la randul lor in doua. Vei obtine astfel 8 felii din fiecare dovleac.

- preincalzeste cuptorul la 177 grade Celsius.

- imbraca o tava cu foaie de copt.

- aseaza feliile in tava astfel incat sa incapa una langa alta, fara a le suprapune. Daca le suprapui, nu se vor coace uniform.

- prajeste dovlecii. Baga tava la cuptor si lasa dovleacul la preparat aproximativ 40 minute. Dovleacul e gata cand poti introduce cu usurinta furculita in pulpa. Nu lasa dovleacul sa prinda o culoare maronie. Aroma piureului ar putea fi afectata, in acest caz! Toarna putina apa in tava pentru a preveni arderea dovleacului. Apa va crea abur pe masura ce se incalzeste, iar astfel dovleacul se va gati uniform, fara sa se arda!

- scoate feliile de dovleac din cuptor si lasa-le la racit;

- colecteaza pulpa. Odata ce feliile de dovleac s-au racit, e timpul sa separi coaja de pulpa. Incearca sa tragi usor de coaja. Ar trebui sa se separe cu usurinta. Pune pulpa intr-un castron si scapa de coaja.

- pune pulpa intr-un robot de bucatarie si amestec-o pana devine complet neteda. Verific-o, la final, pentru a te asigura ca nu au ramas bulgari. Daca nu ai un robot de bucatarie, poti folosi un blender.

- daca piureul de dovleac ti se pare prea uscat, adauga cateva linguri de apa si mai amesteca putin;

- daca piureul ti se pare prea zemos, strecoara-l printr-un tifon inainte de a-l depozita.

- depoziteaza piureul. Piureul de dovleac poate fi pastrat la frigider intr-un recipient ermetic timp de cateva zile. De asemenea, il poti pastra cateva luni in pungi la congelator!

Citeste si: Cum sa cojesti un dovleac