Prajitura Tosca se face relativ usor, chiar daca, in aparenta, pare dificil de preparat. E un desert excelent in orice moment al zilei si are un aspect minunat.
Ingrediente pentru blat:
- 4 albusuri de la oua foarte mari;
- 120 g de zahar;
- 60 g de faina;
- 30 g de fulgi de nuca de cocos;
- 5 g de mac;
- un praf de sare.
Ingrediente pentru crema:
- 4 galbenusuri de la oua foarte mari;
- 150 ml de lapte;
- 60 g de faina;
- 10 g de pudra de portocale;
- 200 g de smantana lichida;
- 4/5 grame de esenta de rom;
- 7 g de gelatina granule;
- 25 ml de apa rece.
Ingrediente pentru decor:
- biscuiti cu cafea;
- pudra de roscove;
- ciocolata amaruie.
Mod de preparare blat:
- mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare.
- adauga zaharul in doua randuri si mixeaza pana cand spuma formata este ferma si lucioasa.
- amesteca fulgii de nuca de cocos si cu macul cu faina si inglobeaza-le in spuma de albusuri in doua-trei transe, cu ajutorul unei spatule, prin miscari circulare.
- toarna compozitia intr-o tava (20x20 cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade, timp de 25 minute sau pana cand trece testul scobitorii.
- scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet inainte de a pune crema deasupra.
Mod de preparare crema:
- amesteca bine laptele cu faina si cu pudra de portocale,intr-un vas. Atentie sa nu faci cocoloase!
- amesteca galbenusurile cu zaharul pana cand se dechid la culoare si isi tripleaza volumul. Adauga mixul de lapte si faina in galbenusuri si omogenizeaza.
- pune compozitia intr-un vas cu fund dublu pe care il vei pune la foc mic. Amesteca continuu pana cand se ingroasa.
- strecoara crema printr-o sita si las-o sa se raceasca complet. Adauga esenta de rom si amesteca bine. Ce nu a trecut prin sita este pudra de portocale mai maricica.
- hidrateaza gelatina in apa rece timp de 10 minute, o dizolvi pe bain-marie.
- mixeaza smantana lichida rece pana cand creste in volum si devine aerata, apoi inglobeaz-o impreuna cu gelatina dizolvata in crema, cu ajutorul spatulei.
Asamblare:
- aseaza blatul pe un platou.
- toarna crema intr-un pos cu dui simplu, mare si pune-o deasupra in doua straturi.
- introdu in frigider pentru 5 minute.
- scoate de la frigider si spriteaza restul de crema, apoi introdu din nou in frigider, de data aceasta pentru 60-70 minute.
- pune din loc in loc biscuiti cu cafea si fasii de ciocolata, apoi pudreaza cu roscove.
Decor:
- topeste ciocolata si intinde-o pe o foaie de acetat sau pe o hartie de copt.
- las-o 5 minute asa, apoi treci pe deasupra ei cu o racleta cu dinti si apoi o rulezi cu grija si o introduci in frigider.
Pofta buna!