Cum sa prepari cozonac traditional cu stafide

Masa de Paste fara cozonac parca nu e masa de Paste! Asadar, orice gospodina/gospodar pregateste aceasta prajitura minunata in preajma uneia dintre cele mai mari sarbatori crestine. Sunt multe retete de cozonac. Azi, ne vom opri asupra uneia traditionale: cozonac traditional cu stafide!

Cozonac traditional cu stafide. Ingrediente pentru aluat:

- 500 mililitri de lapte;

- 15 oua (din care vei pastra 2 albusuri pentru glazura);

- 22 grame de drojdie uscata/100 grame de drojdie proaspata;

- 2,5 kilograme de faina;

- 450 grame de zahar tos;

- 200 grame de smantana fermentata mai grasa;

- 400 grame de unt;

- 2 grame de zahar vanilat;

- o lingurita de sare;

- stafide;

Cozonac traditional cu stafide. Ingrediente pentru glazura:

- 2 albusuri de oua;

- 200 grame de zahar pudra;

- un sfert de lingurita de sare de lamaie;

- ornamente colorate pentru decorarea copturilor.

Cozonac traditional cu stafide. Mod de preparare:

- fierbe laptele si lasa-l sa se raceasca, pana cand va fi caldut;

- toarna laptele intr-un castron adanc si incorporeaza-l cu drojdia uscata, folosind un tel;

- adauga cateva linguri de faina si amesteca bine cu telul, dupa ce drojdia s-a dizolvat complet;

- acopera castronul cu un prosop de bucatarie si pune-l deoparte, pana cand amestecul isi va dubla volumul. Va dura cam 20 minute;

- sparge 13 oua intregi si 2 galbenusuri, intr-un alt castron;

- 2 albusuri pune-le in alt recipient. Le vei folosi pentru glazura;

- adauga cate putin zahar tos peste oua si amesteca folosind telul;

- adauga zaharul vanilat, sarea si smantana fermentata. Amesteca bine;

- topeste untul in cuptorul cu microunde si toarna-l in castron;

- descopera castronul cu aluatul dospit si toarna compozitia de oua peste el;

- amesteca cu o lingura sau cu o spatula;

- adauga restul cantitatii de faina. Cerne faina inainte si toarn-o in etape!

- dauga stafidele si amesteca, dar doar dupa ce aluatul incepe sa se ingroase. Spala stafidele inainte si usuca-le pe prosoape de hartie;

- continua sa framanti aluatul, adaugand faina ramasa. Daca doesti, il poti transfera pe suprafata de lucru, pentru o framantare mai usoara;

- fa o bila mare din aluat, cand acesta devine suficient de omogen si nu se va mai lipi de palme;

- taie bila in jumatate si pune bucatile in doua recipiente incapatoar(aluatul isi va dubla volumul);

- acopera recipientele cu un prosop curat si lasa aluatul la dospit timp de aproximativ 80 minute intr-un loc cald;

- pregateste formele, ungandu-le cu ulei vegetal;

- transfera aluatul iar pe masa si mai framanta-l putin. Ia cate putin din el, modeleaza-l in forma de bila si umple formele pe jumatate;

- pune formele cu aluat pe o tava, acopera-le cu un prosop si mai lasa-le jumatate de ora sa se dospeasca intr-un loc cald;

- coace cozonacii in cuptorul preincalzit pana la 180 grade Celsius, timp de 45 minute;

- pregateste glazura. Bate albusurile de oua cu ajutorul mixerului, adaugand treptat zaharul pudra;

- adauga sarea de lamaie. Trebuie sa obtii o compozitie cremoasa si albicioasa, nu una lichida!

- scoate cozonacii din forme si acopera-i cu glazura;

- decoreaza cozonacii cu ornamente pentru copturi.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Cum sa faci COZONAC TRANDAFIR cu STAFIDE