Cum sa faci inghetata italiana (gelato)

Gelateriile italiene sunt renumite in lume pentru ca inghetata italiana traditionala are mai putine grasimi (cca 6-10% spre deosebire de cele industriale care au cam 8-12% procent grasimi), este elastica, se topeste repede in gura si are o aroma intensa.

Este facuta din lapte (cca 60%) si nu din crema cum este cazul celorlalte tipuri de inghetata. Inghetata italiana este pastrata la o temperatura mai mare, nefiind complet inghetata, ceea ce o face cremoasa si aromata, în timp ce inghetata traditionala este servita congelata si are cel mai ades culori atractive: roz, verde etc.

Puteti verifica beneficiile acestei inghetate acasa printr-o reteta simpla la care puteti adauga ce aroma doriti.

Ingrediente:

- 2 cani de lapte proaspat

- o cana de smantana de gatit (cu procent mare de grasimi)

- 4 galbenusuri de ou

- o jumatate cana de zahar

Mod de preparare:

##STEP##

Amestecati smantana cu laptele intr-o oala. La un foc mediu se da in clocot amestecul celor doua, iar apoi opriti focul si rasturnati amestecul intr-un bol pe care-l dati deoparte. ##END STEP##

##STEP##

Bateti galbenusurile intr-un bol mai mare. Dupa ce ati batut bine galbenusurile, adaugati zaharul si apoi le bateti iar pana se face spuma, chiar daca poate dura cateva minute. ##END STEP##

##STEP##

Adaugati amestecul de lapte si smantana. Nu adaugati amestecul decat gradual in spuma formata, amestecand incontinuu. ##END STEP##

##STEP##

Mutati toata compozitia intr-o oala. Se aseaza compozitia la foc mediu si se fierbe amestecand constant cu o lingura de lemn. Amestecati pana cand se ingroasa si începe sa faca mici cocoloase. Atunci e momentul ca oala sa fie luata de pe foc. ##END STEP##

##STEP##

Strecurati amestecul într-un bol mare. Turnati amestecul printr-o sita termorezistenta si apoi acoperiti. ##END STEP##

##STEP##

Se lasa la racit. Dureaza cam 4-7 ore pana la racirea completa a amestecului. ##END STEP##

##STEP##

Turnati amestecul intr-un aparat de inghetata. Cititi instructiunile aparatului pentru a putea lasa la inghetat amestecul dupa care puteti muta înghetata in alt recipient pe care sa-l bagati la congelator. ##END STEP##

Inghetata italiana este deosebita pentru ca presupune doar ingrediente proaspete, fara aditivi la care se pot adauga, dupa gust fructe, arome, biscuiti, nuci, fulgi de cereale etc. in ce combinatie iti dicteaza imaginatia.