Lapte de pasare cu vanilie si rom

Acest desert clasic este o crema usoara, aromatizata cu rom si vanilie care se poate servi rece daca este vara si cald daca este iarna.

Ingrediente:

un litru lapte,
6 oua,
200 grame zahar,
vanilie,
o lingurita fecula (sau faina),
o lingura rom.

Mod de preparare:

##STEP##

Se pune la foc intr-o cratita potrivit de mare, laptele cu vanilia. ##END STEP##

##STEP##

Se bat intr-un castron albusurile la care se adauga, dupa ce s-au facut spuma, 100 grame de zahar pisat, batandu-se din nou pana se tine albusul tare. ##END STEP##

##STEP##

Cand laptele incepe sa fiarba, se trage cratita pe foc mai mic, astfel incat laptele abia sa mai dea in clocote. ##END STEP##

##STEP##

Cu o lingura mare de masa, se ia din albusul spuma, se netezeste suprafata lasand-o sa fie putin bombata, apoi se impinge albusul din lingura in cratita cu lapte, cu ajutorul unei lingurite. ##END STEP##

##STEP##

Se formeaza astfel 4-5 oua din albus, nu mai multe, ca sa aiba loc in cratita. ##END STEP##

##STEP##

Se tin mai putin de doua minute pe o parte, se intorc pe cealalta parte si se tin inca pe atata. Se scot cu lingura cu gauri si se asaza pe o sita, ca sa se scurga. ##END STEP##

##STEP##

Se continua apoi in acelasi fel pana se fierbe tot albusul. Pentru ca albusul sa ramana frumos crescut, trebuie sa se tina seama de doua lucruri: laptele sa nu fiarba in clocote mari cand se pune albusul si acesta sa nu stea prea mult la foc. ##END STEP##

##STEP##

Se freaca galbenusurile cu 100 grame zahar si o lingurita de fecula (aceasta poate fi inlocuita cu putina faina). ##END STEP##

##STEP##

Se toarna cu incetul laptele strecurat, se da cu totul pe foc moale, amestecand pana cand incepe sa se lege. ##END STEP##

##STEP##

Cand crema s-a racorit, se adauga o lingura de rom, se toarna in farfuria cu care va fi servita la masa, iar deasupra se asaza ouale de albus. Laptele de pasare este gata! ##END STEP##