Conditii de inscriere la facultate in 2014. Acte necesare

Conditii de inscriere la facultate in 2014. Acte necesare

Incepand cu anul 2014, admiterea la facultate se modifica radical.

Astfel, in cadrul general privind admiterea in anul I in invatamantul superior nu vor mai fi luate in calcul notele din liceu. Pana acum, luarea in calcul a notelor din liceu era lasata la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultatilor.

Ministrul delegat pentru Invatamantul Superior Mihnea Costoiu a precizat ca universitatile vor putea stabili, pe langa acest nou cadru general, criterii specifice pentru admiterea la licenta, master sau doctorat.  Astfel, universitatile pot lua in continuare in calcul, la admiterea la licenta, media la bacalaureat sau notele la unele probe din acest examen.

Pentru admiterea la facultate in 2014, absolventii de liceu care au promovat examenul de bacalaureat, vor prezenta la inscriere cateva acte obligatorii.

Iata lista de acte necesare pentru inscrierea in anul I la facultate:

- fisa-tip de inscriere;
- diploma de bacalaureat sau diploma echivalenta cu aceasta, in original sau copie legalizata sau adeverinta (in cazul liceelor la care nu s-au eliberat diplomele pentru promotia 2014) eliberata de catre institutia de invatamant, in care se mentioneaza media generala, notele la probele examenului de bacalaureat, termenul de valabilitate si faptul ca nu a fost eliberata diploma;
- certificatul de nastere, in copie legalizata;
- diploma de olimpic, in copie, numai pentru candidatii care se inscriu ca olimpici ;
- adeverinta medicala-tip, din care sa rezulte căa este apt pentru facultatea la care candideaza;
- trei fotografii tip buletin de identitate;
- B.I sau C.I   in copie xerox;
- chitanta de plata a taxei de inscriere la concursul de admitere.

Numai pentru persoanele care solicita scutirea de taxe de admitere, se va prezenta unul dintre urmatoarele documente:

- copii legalizate dupa certificatele de deces ale parintilor (in cazul celor orfani de ambii parinti)
- adeverinte de la casa de copii (daca este cazul)
- adeverinte din care sa rezulte calitatea de personal didactic (in activitate, pensionat sau decedat) a sustinatorilor legali
- adeverinte din care sa rezulte calitatea de personal incadrat in universitate.

 Cei care se inscriu si urmeaza doua facultati vor prezenta originalul diplomei de bacalaureat la facultatea la care au fost admisi pe locurile finantate de la buget,  iar copia legalizata la cealalta facultate.

Acestea sunt actele pe care, in mod obisnuit, le solicita toate universitatile. Trebuie sa verificati, insa, daca la facultatea la care va inscrieti se mai cer si alte acte sau adeverinte.

Acceseaza Ghidul universitatilor si facultatilor din Romania pentru mai multe informatii despre inscriere la facultate 2014, admitere in universitatile de stat si particulare, dar si acte necesare pentru inscrierea la forma de invatamant dorita (cursuri zi, invatamant la distanta).

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cetatenii romani care vor sa se cunune, trebuie sa stie ca au nevoie de cateva acte pentru...
Admitere liceu 2014: Dupa ce vor participa la Evaluarea Nationala 2014, elevii de clasa a VIII-a se...
Cu toate emotiile prilejuite de nasterea unui copil, la care se adauga confuzia obisnuita din institutiile romanesti,...