Cum sa le explici copiilor fenomenul cauza-efect?

Cum sa le explici copiilor fenomenul cauza-efect?

Fenomenul cauza-efect pare evident si natural pentru adulti, insa pentru copii, mai ales pentru cei de varsta mica, poate fi greu de inteles.

Este important sa va invatati copiii acest fenomen, de timpuriu, deoarece intelegerea sa le va fi extrem de necesara la scoala si in viata de zi cu zi. Iata cateva sfaturi in acest sens:

1

In cazul bebelusilor si a copiilor pana la doi ani

Interactionati cu copiii. Bebelusii pot intelege fenomenul cauza-efect, atunci cand plang si cineva vine sa-i schimbe, sa-i hraneasca sau sa-i linisteasca. Puteti maximiza modul lor natural de invatare, raspunzandu-le si interactionand cu ei in mai multe feluri. Folositi-va de mimica, pentru a va face bebelusul sa rada si luati-l in brate, daca isi intinde mainile spre voi.

Dati-le bebelusilor si copiilor jucarii. Acestia invata prin joaca, asadar este indicat sa le oferiti o varietate de jucarii adecvate nivelului lor de dezvoltare. Un bebelus poate invata ca prin apasarea unui buton poate aprinde un beculet a unei jucarii sau poate declansa anumite zgomote, iar un copil pana la 2 ani poate descoperi ca scuturarea unei jucarii zornaitoare, produce anumite sunete.

Explicati fenomenul cauza-efect, prin conversatie, o data ce copiii cresc si va puteti intelege in mod verbal cu ei. De exemplu le puteti spune ca din cauza faptului ca nu au vrut sa manance la pranz, li s-a facut din nou foame sau ca au strans un balon cu putere si de aceea s-a spart.

Folositi metoda demonstratiei. Copiii cu varsta pana la 2 ani pot invata fenomenul cauza-efect, foarte bine, prin demonstratii practice. Intepati un balon cu un ac si aratati-le ce sa intampla sau mergeti la chiuveta din bucatarie si turnati impreuna apa intr-o cana, pana cand aceasta da pe dinafara. Repetati demonstratiile, folosind si alte obiecte si metode.

2

In cazul copiilor prescolari si scolari

Explicati-le copiilor semnificatia cuvintelor cauza si efect. Cauza este un eveniment sau o actiune care face ca ceva sa se intample, iar efectul este un lucru care se intampla, ca rezultat a unei cauze.

Folositi cuvantul „deoarece”, pentru a explica relatia dintre cauze si efecte, deoarece multi copii pot intelege astfel mai bine fenomenul. De exemplu le puteti spune ca au pantofii murdari „deoarece” au calcat in noroi sau faptul ca e frig in casa „deoarece” ferestrele au fost deschise.

Folositi metoda brainstorming pentru a le explica copiilor fenomenul cauza-efect. Scrieti in coloana unui tabel, de exemplu, o propozitie simpla :„Ploua” si rugati-va copilul sa se gandeasca ce consecinte ale acestui fenomen pot exista si sa le scrie in cealalta coloana a tabelului, de exemplu: „se face noroi, cresc florile, facem sport in sala, apar blocaje pe sosea, etc”

Aplicati jocuri cauza-efect. Un exemplu de astfel de joc este lantul efectelor. Alegeti o consecinta (un efect) cum ar fi „Pantalonii sunt murdari.” si rugati-va copilul sa se gandeasca la o posibila cauza – „Am cazut in noroi.” Apoi spuneti o cauza a acelei consecinte – „ Ploua si am alunecat.” Continuati jocul cat de mult puteti, spunand o serie de potentiale cauze ale unor consecinte (efecte). Acest joc ii va ajuta pe copii sa inteleaga mai bine fenomenul cauza-efect.

Cititi carti ilustrate pe aceasta tema, impreuna cu copiii si discutati despre situatiile prezentate. 

In cazul copiilor mai mari puteti trasa o axa a timpului, pe o coala mare de hartie. Alegeti un eveniment istoric, cum ar fi un razboi si punctati momentele sale importante pe axa. Faceti apoi legatura dintre acele momente, pe baza fenomenului cauza-efect. 

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca esti parinte, trebuie sa fie precaut, deoarece chiar si produsele populare pot provoca rani si chiar...
Tusea la un copil mic(1 – 3 ani) este periculoasa, mai ales daca este convulsiva. De cele...
Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...