Cum se cioplesc dovlecii de Halloween

Cum se cioplesc dovlecii de Halloween

Iata cateva sfaturi despre cum se cioplesc dovlecii, daca doriti sa obtineti o lanterna traditionala de Halloween:

1. Alegeti un dovleac

Cautati dovleacul potrivit, in piata, in supermarketuri sau direct la producatori.

Alegeti un dovleac sanatos, fara zgarieturi, lovituri sau parti decolorate. Dovleacul ideal trebuie sa aiba o culoare portocalie uniforma, sa aiba o codita ferma si sa fie copt. Verificati acest lucru lovind coaja cu degetele, ca si atunci cand alegeti un pepene verde. Daca suna a gol, inseamna ca este copt.

Alegeti un dovleac de dimensiuni potrivite, dupa preferinta.

Cumparati dovleacul cu maxim 2 saptamani inainte de a-l ciopli, pentru a nu se deteriora repede.

2. Alegeti un model

Alegeti o metoda de cioplire a dovleacului:
- Ciopliti o lanterna traditionala. Acest design este indicat pentru incepatori.
- Ciopliti silueta unei fantome sau a unui vampir din dovleac.
- Ciopliti dovleacul in bazorelief. Acest lucru poate fi complicat, insa va puteti informa din tutoriale de pe internet, in acest sens.

Trasati modelul cu markerul pe dovleac. Desenati forma ochilor, a gurii si a nasului, pentru o lanterna traditionala. Daca faceti un model in bazorelief, aveti nevoie de un videoproiector pentru a fixa imaginea in alb si negru pe dovleac.

3. Ciopliti dovleacul

Luati un cutit zimtat ascutit sau unul special pentru cioplitul dovlecilor si folositi miscari ca si cand ati taia un trunchi de copac cu fierastraul.

Alegeti o zona de lucru spatioasa. Intindeti pe jos niste ziare si puneti-va la indemana uneltele necesare si recipientul in care sa puneti pulpa si semintele dovleacului.

Taiati capacul dovleacului in partea de sus. Masurati un cerc la 5 cm distanta de codita si taiati in jurul cercului, pentru a obtine un capac. Nu faceti incizia pe verticala, ci creati un unghi spre centrul cercului. Astfel capacul nu se va prabusi in dovleacul gol. Dupa indepartarea capacului de pe dovleac, taiati putin din partea de jos a acestuia, pentru a o aplatiza.

Indepartati interiorul dovleacului, cu ajutorul unei linguri si a degetelor. Scoateti toata pulpa si semintele si razuiti peretii interiori, pentru ca lumina sa fie vizibila prin coaja.
Incepeti sa ciopliti modelul. Taiati cu miscari usoare, inainte si inapoi. Urmariti modelul pana cand ati terminat de cioplit ochii, gura, nasul sau modelul din bazorelief.

4. Iluminati dovleacul cioplit

Alegeti o sursa de iluminare a dovleacului, daca ati cioplit o lanterna traditionala de Halloween. De obicei aceasta este iluminata cu o lumanara, dar puteti folosi si o lanterna sau un led. Tineti cont de masurile de siguranta necesare, atunci cand faceti aceasta alegere.

Alegeti o zona sigura unde sa puneti dovleacul cioplit. Este indicat sa il pozitionati la distanta de obiectele usor inflamabile, cum ar fi covoarele, perdelele, obiectele de lemn, frunzele uscate, etc. 

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Diferitele desene pe care le mazgalim inconstient in timp ce vorbim cu cineva la telefon sau in...
Moda se schimba pe zi ce trece, in cam toate zonele de activitate! In unele situatii, e...